Revolutionair bedrijf van Tom Boonen krijgt kapitaalinjectie van 22 miljoen euro: 'Onze groei gaat heel snel'

Tom Boonen is al een tijdje renner af, maar heeft sindsdien allesbehalve stilgezeten. Zo is hij bijvoorbeeld mede-eigenaar van de start-up Classified.

Kristallen Fiets award show 2021

Classified is een Belgisch-Nederlandse start-up die een nieuw revolutionair schakelsysteem ontwikkelde dat de voorderailleur overbodig maakt. Team Uno-X rijdt er zelfs al mee rond in het peloton.

Tom Boonen is weliswaar geen oprichter en oefent geen bestuurdersfunctie uit, maar investeerde wel zijn geld in het bedrijf omdat hij volop in het idee geloofde. En daar zit de Ronde van Vlaanderen voor iets tussen. Tijdens zijn laatste deelname aan Vlaanderens mooiste stond Boonen namelijk te voet op de Taaienberg na schakelproblemen. "Met Classified was dat niet gebeurd", vertelde hij.

Ook André Greipel, Marcel Kittel en Anna van der Breggen stapten mee in het verhaal. Het bedrijf heeft nu 45 werknemers in dienst en wordt geleid door CEO Mathias Plouvier. Vorig jaar haalden ze een omzet van maar liefst 2 miljoen euro. Fietsfabrikant Ridley maakt al gebruikt van de technologie en momenteel zijn gesprekken lopende met Trek en Specialzied. "Onze groei gaat heel snel", vertelt Plouvier in De Tijd.

Classified krijgt nu een bijkomend kapitaal van de Britse investeringsmaatschappijen Active Partners en Bridford Investments, om hun verhaal verder waar te maken. In totaal gaat het om 22 miljoen euro en dat is nodig om te kunnen opboksen tegen Shimano en Sram die op dit moment de markt domineren. In de toekomst wil het bedrijf de technologie ook verwerkt zien in elektrische fietsen. "Daar liggen grote kansen voor ons", aldus Plouvier.

Achtergrond
  • photo GvG/PN/Cor Vos © 2021