Annemiek van Vleuten vertelt wat ze na haar afscheid wil doen: 'Kom graag uit mijn comfortzone'

Annemiek van Vleuten wil in 2023 nog één jaartje knallen en dan neemt ze definitief afscheid van de wielersport. Ze denkt ook al volop na over het leven na de koers.

Tour de France women (2.WWT) - stage 8

Ze is er ondertussen al 40 en heeft zowat alles gewonnen wat er te winnen valt. Wereldtitels, olympische medailles, grote klassiekers, alle grote rittenkoersen... Het voorbije seizoen pakte ze zelfs de eindzege in zowel de Giro, de Tour als de Vuelta en voegde ze er nog een wereldtitel aan toe! Van Vleuten hoort ongetwijfeld in het rijtje van de allergrootsten.

In 2023 wil ze nog één keer alles geven waarna ze definitief haar fiets aan de haak hangt. Al kan ze altijd Valverde achterna en er toch nog een jaartje bijplakken. De twee hebben ook wel wat gemeen. Ze rijden bij Movistar voor dezelfde werkgever en dragen beiden de status van wielerlegende.

Onder normale omstandigheden eindigt haar verhaal dus in 2024. En ze beseft maar al te goed dat haar leven er dan drastisch anders zal uitzien. "Wanneer ik stop met koersen zal ik een nieuwe passie moeten vinden. Dat wordt een interessante uitdaging", vertelt ze in gesprek met Cycling News. "Ik weet dat ik niet meer dezelfde passie ga vinden als die voor de fiets, maar toch moet ik op zoek gaan naar iets nieuws. Dat wordt een uitdaging, maar ik kom graag uit mijn comfortzone."

Wat ze precies allemaal gaat doen is ook voor haar nog een vraagteken, al heeft ze wel al enkele ideeën.

Zo wil ze bijvoorbeeld graag actief blijven in de wielerwereld en met jonge rensters samenwerken. En dat zou ze het liefst doen bij haar huidige team Movistar. "Het geeft me veel energie om te zien hoe bij Movistar jonge rensters zich zo snel ontwikkelen. Werken met een jonge groep mensen en enthousiaste atleten is iets wat ik heel graag zou doen."

"Welke rol ik dan precies zou opnemen weet ik nog niet. Maar de volgwagen is zeker niets voor mij. Ik wil rensters inspireren en een impact hebben." Een rol als sportpsychologe, team manager of trainer ziet ze dan wel weer zitten.

Achtergrond
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022