Wat Warren Barguil in de winter doet? Een loodzware bergtriatlon op 3000 meter hoogte (en bijna winnen)

De Fransman deed mee aan een legendarische triatlon op het Franse eiland Reunion.

De tijd dat wielrenners in de winter op een handdoekje aan het strand lagen in een of ander tropisch resort lijkt wel echt verleden tijd. De één gaat bikepacken in Thailand, de ander pakt de mountainbike voor een mooi avontuur en Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock duiken natuurlijk het veld in. Warren Barguil pakt het nog weer heel anders aan...

De 31-jarige Fransman van Arkea-Samsic deed namelijk gisteren mee aan een superzware triatlon op het Franse eiland Reunion, gelegen in de Atlantische Oceaan, ten oosten van Madagascar en ten westen van Mauritius. Het is er zeer bergachtig en dat heeft natuurlijk ook invloed op de triatlon die er ieder jaar georganiseerd wordt.

Die wedstrijd gaat door het leven als de 0-3000. Dat heeft te maken met de hoogte waarop je start, namelijk zeeniveau, en de hoogte waar je finisht: de 3000 meter hoge vulkaan Piton des Neiges.

Daar kom je door eerst 1500 meter te zwemmen (die werd gisteren overigens vervangen door nog een 2,5 kilometer lopen omdat het water was vervuild), daarna 45 kilometer te fietsen met 1800 hoogtemeters erin, waarna er nog een trailrun van 10 kilometer met eveneens 1800 hoogtemeters volgt.

Moeilijk ademen op hoogte

In die uitdaging had Warren Barguil dus wel zin en hij bracht het er uitstekend vanaf. Na het fietsen ging hij aan kop, maar bij het tweede looponderdeel werd hij bijgehaald en finishte uiteindelijk als tweede.

Barguil deed in een YouTube-filmpje z'n verhaal na de epische strijd. "Het was loodzwaar, ik ben blij dat ik gefinisht ben”, zei Barguil. “Ik ben eigenlijk een beetje ziek opgestaan, allicht door de airco in de kamer. Dat valt niet mee als je moet ademen op deze hoogte."

"Maar het komt niet daardoor dat ik tweede ben geworden. Dit is echt iets aparts en iets voor specialisten en atleten met parkoerskennis. Ik vond het jammer dat we niet hebben kunnen zwemmen, ik had er wel zin in. Ik zou graag terugkeren in topconditie om dan een gooi te doen naar de zege."

Voor wie z'n Frans op orde heeft, onderstaand kun je het filmpje zien.

Alleen op de fiets was Barguil, die bij de ploeg van Iwan Spekenbrink in het verleden nog in Nederlandse dienst reed, afgelopen seizoen de sterkste in de GP Indurain. In de Tour moest hij de rit na Alpe d'Huez opgeven nadat hij positief testte op het coronavirus.

Pelotonpraat
  • Beeld: YouTube Zinfos974