Interview | Koen Pelgrim: 'Remco heeft van nature niet hele hoge lactaatwaardes, anderen kunnen langer in het rood rijden'

Voor de eindejaarsspecial van Wieler Revue spraken we uitgebreid met Koen Pelgrim, die trainer is van Remco Evenepoel.

La Vuelta ciclista a Espana 22-18

De Nederlander gaat dieper in op de machinekamer van zijn poulain. "Hetgeen wat hem onderscheidt, is dat hij binnen zijn gewichtsklasse ook op het vlakke hoge vermogens kan ontwikkelen. Dat is waarom hij ook zo goed voor de dag komt in tijdritten en solo’s op het vlakke. Remco zijn aerobe drempel ligt hoog. Die drempel wil je ook zo hoog mogelijk hebben, omdat je dan minder snel in je reserves hoeft te tasten. Als zijn gewicht dan in orde is en het bergop steil genoeg is, heb je geen demarrage nodig om de concurrentie te lossen."

Het is wat gebeurde in de eerste week van de Vuelta a España. Zonder noemenswaardige demarrage draaide Evenepoel concurrenten als Primož Roglič, Enric Mas en Simon Yates de nek om. Zij konden hem even volgen, maar terwijl Evenepoel nog onder zijn aerobe drempel reed, tastten zij allen al in hun reserves. "95 procent van trainen komt neer op het verhogen van die aerobe drempel. Het lukt natuurlijk niet het hele seizoen, maar Remco kan zo’n hoog basisvermogen ontwikkelen dat hij de rest al in het rood zet."

Even kunnen die jongens dan mee, maar vanzelf wordt hen de adem afgesneden door het hoge tempo van Evenepoel. "Die kunnen even in het rood rijden, maar stuiten dan op hun anaerobe drempel en dan verzuren ze dusdanig dat ze moeten lossen. Remco heeft van nature niet hele hoge lactaatwaardes, zoals jongens als Julian Alaphilippe en Michael Woods hebben. Zij kunnen in principe langer in het rood rijden."

Nu in de winkels: onze eindejaarsspecial vol met heerlijke verhalen!

Waalse Pijl

Renners als Alaphilippe en Woods komen bovendrijven in een koers als de Waalse Pijl, waar de ontknoping standaard plaatsvindt op de laatste beklimming van de Muur van Huy. Wat zou Evenepoel daar kunnen met zijn fysieke capaciteiten? "Het is een atypische inspanning, want het komt vaak neer op die laatste drie minuten. Dat is een relatief korte inspanning waarbij de anaerobe component van groter belang is."

"Mannen die heel diep in het rood kunnen gaan excelleren daar, terwijl je aerobe drempel van iets minder belang is. Het heel diep in het rood gaan is niet direct Remco’s sterkste punt, maar als hij het niveau van de Vuelta heeft komt hij ook in zo’n koers bovendrijven. Hij zou met meer reserve aan de slotklim beginnen dan de meeste anderen. Dus ik zeg niet dat hij het niet kan, maar het is niet de koers die het dichtst tegen zijn fysieke profiel aanleunt."

Magazine
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022