HomeGeen categorieWielrennen in 2023: dit zijn de grote favorieten

Wielrennen in 2023: dit zijn de grote favorieten

Wat denken de bookmakers van het komende wielerseizoen? Je leest het hieronder!

Op 17 januari 2023 start een nieuw wielerseizoen met de Tour Down Under. Het belooft een uitdagend wielerseizoen te worden met onder andere een Tour de France die voor het eerst in 40 jaar naar de Puy de Dôme leidt en een Giro met opvallend veel tijdritkilometers. Staan er nieuwe helden op, blijft veel hetzelfde of grijpen oude helden weer de macht? Dit zijn de favorieten voor het wielerseizoen 2023.

Favorieten voor Tour de France 2023

De Tour de France van 2023 start op 1 juli in Baskenland met een heuvelrit en voert vervolgens door alle bergketens van het Franse vasteland.

Meest in het oog springende etappes zijn de negende rit, die finisht op vulkaan Puy de Dôme en een finish op de Grand Colombier in de dertiende etappe. Deze rit werd drie edities geleden nog gewonnen door Tadej Pogacar die uiteindelijk ook de gehele Tour de France op zijn naam wist te schrijven.

Pogacar is bij de online bookmakers ook deze editie de grote favoriet voor de eindzege.

Zijn voornaamste concurrent is Jonas Vingegaard die hem in 2022 onttroonde als Tour de France winnaar. De Deen verdween na zijn Tour de France winst even van de radar en reed lange tijd geen koers. Inmiddels is hij weer voorzichtig aan het vooruitkijken naar 2023 waarbij deelname aan de Tour de France overigens nog geen zekerheid is. Jumbo-Visma ploegleider Merijn Zeeman liet onlangsdoorschemeren dat het zomaar zo kan zijn dat Vingegaard niet in Frankrijk maar bij de Giro d’Italia van start gaat.

Mocht Vingegaard door het ijs zakken of vallen dan heeft Pogacar vermoedelijk het meest te duchten van die andere Jumbo-Visma-kopman Primoz Roglic. De Sloveen is er veel gelegen om zich te revancheren voor, met het afstappen in de Tour de France én de Vuelta, een teleurstellend 2022.

Bij de wedkantoren staat Remco Evenepoel momenteel op een derde plek voor winst van de Tour de France in 2023. Dat is opmerkelijk want de wielrenner van de Soudal-QuickStep ploeg heeft al laten weten dat hij het komende wielerseizoen vol inzet op de Giro d’Italia.

Favorieten voor Giro d’Italia 2023

Het parcours van de 106e editie van de Giro d’Italia lijkt met meer dan 70 tijdritkilometers op het lijf geschreven van Remco Evenepoel. Velen hadden misschien verwacht dat de jonge Belg dit jaar na de winst van de Vuelta in 2022 zijn pijlen zou richten op de Tour de France, maar het parcours deed hem en zijn ploeg anders beslissen.

De Giro kent in 2023 bijna drie keer zoveel tijdritkilometers als de Tour, wat natuurlijk in het voordeel spreekt van tijdritspecialist Evenepoel.

Ter vergelijk, zelfs de door Evenepoel gewonnen Vuelta had minder tijdritkilometers. Het verklaart de op het eerste oog misschien wat opmerkelijke keuze.

Favorieten voor Vuelta 2023

Nu Remco Evenepoel zijn pijlen op de Giro heeft gericht is de kans groot dat de Vuelta in 2023 een nieuwe winnaar krijgt.

Aangezien het volledige parcours nog niet bekend is gemaakt, valt er weinig te zeggen over de voornaamste favorieten voor de 78e editie van de Spaanse wielerkoers.

We weten wel dat de Vuelta in 2023 op 19 augustus start met een ploegentijdrit in Barcelona en op 10 september eindigt in Madrid. Het volledige parcours wordt op 10 januari bekend gemaakt.

Favorieten voor de Klassiekers in 2023

We verwachten veel vuurwerk in de klassiekers van 2023. Net als in 2022 zijn alleskunners Wout van Aert en Mathieu van der Poel de grote favorieten voor een aantal van de mooiste ritten van het jaar.

Met Milaan-San Remo staat op zaterdag 18 maart de eerste grote klassieker van het jaar op het programma. Een koers waar Mathieu van der Poel, na een wat teleurstellende derde plek in 2022, zijn zinnen heeft gezet.

Verder verdedigt Van der Poel tijdens de Ronde van Vlaanderen zijn titel en doet Dylan van Baarle hetzelfde tijdens Parijs-Roubaix

De joker voor 2023

Onze joker voor 2023 zetten we op een renner die nog door vraagtekens wordt omgeven: Egan Bernal.

De Colombiaanse Tourwinnaar van 2019 kwam begin 2022 zwaar ten val nadat hij op hoge snelheid tegen een bus aanreed. Het resultaat: elf gebroken ribben, breuken van borstwervels, een halswervel, een dijbeen, twee geperforeerde longen en in één klap het einde van zijn seizoen.

Inmiddels is Bernal weer bijna hersteld en heeft hij zijn zinnen gezet op de Tour de France. Of de jonge Colombiaan na een zware revalidatie het oude niveau zal halen is een grote vraag maar het kan zomaar hét verhaal van 2023 worden. We zouden het hem van harte gunnen na die zware val in z’n thuisland!

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met een commerciële partner

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Annemiek van Vleuten doet ontboezeming over WK in Bergen: ‘Ik was zo depressief, de zwaarste drie dagen die ik gekend heb’

Annemiek van Vleuten blikte in de podcast van oud-wielrenners Bobby Julich en Jens Voigt,...

Flinke domper: Ceylin Alvarado moet passen voor crossweekend

De 25-jarige veldrijdster van Alpecin-Deceuninck is namelijk ziek en voelt zich niet fit genoeg...

Wout van Aert bevestigt min of meer Giro-deelname en maakt ambitie duidelijk

Alles wijst erop dat Wout van Aert in 2024 voor het eerst in zijn...

Management Toon Aerts waarschuwt: ‘Consumeer zondag geen zuivelproducten in Flamanville’

Het Franse stadje is de plek waar zowel Toon Aerts als Shari Bossuyt positief...

Meer zoals dit

De groeiende populariteit van professioneel wielrennen

Professioneel wielrennen wint wereldwijd aan populariteit en heeft zich stevig gevestigd in de wereld...

Van Aert zou graag meer crossen: ‘Maar hij begrijpt het grotere plaatje, WK te grote impact op voorjaar’

Een van de meest opvallende zaken (tot nog toe) is natuurlijk het compactere crossprogramma...

Voorjaarskern Jumbo-Visma bouwt al aan ploeg: ‘Tim van Dijke wist quiz wonderwel te winnen, als trofee mocht hij hele dag op kop’

In gesprek met Het Nieuwsblad vertelt ploegleider Maarten Wynants over de dag in Vlaanderen,...