Roger De Vlaeminck being Roger De Vlaeminck: 'Mathieu is gewoon vriendelijker, heb Wout weleens een sms gestuurd maar ik kreeg geen antwoord'

Roger De Vlaeminck zal zijn mening altijd ventileren. Over zijn generatie, maar ook over de huidige generatie heeft hij iets te zeggen.

Tour de France 2022 stage 11

Meestal komt het op hetzelfde neer: vroeger was alles beter. In Bahamontes laat De Vlaeminck zich weer eens gelden als het gesprek over onder anderen Remco Evenepoel en Wout van Aert gaat. En ja, ook de Belgische wereldtoppers van nu kunnen niet tippen aan het niveau van vroeger. De Vlaeminck: "Er komt nooit nog een Merckx. De generatie van de jaren 70 is nog steeds de beste ooit. Iemand van het kaliber Luis Ocaña rijdt nu niet meer rond."

Van het najaar van Remco Evenepoel was De Vlaeminck ook niet heel erg onder de indruk. "Remco had amper tegenstand in de Vuelta. Naast hem op het podium stond een jongetje van 19 jaar. De enige topcoureur in de Vuelta was Roglic en die kwam terug uit een blessure. Maar telkens als hij bergop demarreerde, moest Remco hem laten gaan. En dat WK... Die Lutsenko, is dat nu een coureur? Hij demarreert en moet vijf minuten later direct lossen."

Als De Vlaeminck één renner moet noemen die hem tegenwoordig charmeert, dan is het Mathieu van der Poel. Meer dan zijn landgenoten. "Hij is gewoon vriendelijker. Ik heb een paar keer een sms naar Wout gestuurd voor een trui voor een jonge fan. Geen antwoord. Pas op, ik ben er niet kwaad op, hè. Maar Mathieu stuurde me wel meteen een gesigneerde wereldkampioenentrui."

Als gesteld wordt dat Van Aert het meest lijkt op de renner die De Vlaeminck vroeger zelf was, reageert hij weer zoals alleen hij dat kan. "Van Aert leunt het dichtst aan tegen mij aan qua type renner, maar hij kan niet zo goed bergop fietsen als ik. Een grote ronde kan hij niet winnen. Ik geen grote ronde? Nee, maar de Ronde van Zwitserland en Tirreno-Adriatico dan? Dat is toch ook zwaar? Zwitserland duurt tien dagen! En mocht die in 1975 vier weken geduurd hebben, won ik hem evengoed. Ik loste Merckx zelfs in de cols."

Pelotonpraat
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022