Wout van Aert heeft aan één versnelling genoeg om te zegevieren in Dublin

Wout van Aert heeft de wereldbeker van Dublin op zijn naam geschreven. Hij bleef Laurens Sweeck en Tom Pidcock voor.

Wereldbeker Cyclocross Race in Dublin 2022 men elite

In tegenstelling tot vorige week in Antwerpen - waar de vandaag afwezige Mathieu van der Poel won - kende Wout van Aert in Dublin geen hele goede start. Gelukkig voor hem was er genoeg ruimte om plekken goed te maken. En daarbij lag er in Ierland ook een modderig parkoers dat Van Aert op het lijf geschreven was. Wereldkampioen Pidcock schoof desondanks sneller op dan Van Aert, maar de start was vooral voor Eli Iserbyt, die lange tijd op kop reed.

Net op het moment dat Van Aert over dreigde te nemen, maakte de renner van Team Jumbo-Visma een foutje en verloor hij de nodige plaatsen. Zodoende bleef een grote groep lange tijd bij elkaar, ondanks dat de omstandigheden zwaar waren. Halfweg koers werd de afscheiding desondanks gemaakt en niet geheel verrassend kwamen Pidcock en Van Aert op kop te liggen. Met Iserbyt, Vanthourenhout, Sweeck en Jens Adams net erachter.

Versnelling

Bij het ingaan van de vijfde van in totaal zeven rondes kwamen de zes renners weer bij elkaar en net op dat moment kreeg Van Aert bij de wisselpost een doek in zijn wiel. Hij verloor daar twintig seconden en moest beginnen aan een inhaalslag, maar redelijk vlotjes keerde hij terug. Daarbij nam hij ook Lars van der Haar mee, waardoor er ineens zeven renners streden om de overwinning.

Het bleef zodoende tot ver in de cross razendspannend. Tot Van Aert een versnelling inzette en de zandbak goed doorkwam. Meteen sloeg de Belgisch kampioen een groot gat. Sweeck, die te ver zat bij de demarrage, leek nog aanstalten te maken om het gat te dichten, maar hij dook de slotronde in met een achterstand van tien seconden en moest hopen op een fout van Van Aert. Die kwam er niet en daardoor pakte hij zijn eerste zege van het lopende cross-seizoen.

Cyclocross
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022