Oud-trainer Helmantel over Dumoulin: 'Hij is misschien te weinig de egoïstische klootzak geweest'

Adriaan Helmantel mocht jarenlang werken met Tom Dumoulin en dat vond hij een enorm voorrecht. Soms geloofde hij de vermogensmeter van Tom gewoon niet..

Classica San Sebastian > San Sebastian 2022 presentation

Inmiddels is hij in dienst bij de KNWU als bondscoach voor de verschillende disciplines (baan en weg), maar bij Team Sunweb was de Groninger Adriaan Helmantel jarenlang de trainer van Tom Dumoulin. Hij beseft pas nu echt hoe speciaal het was om met de Limburger te mogen werken.

Dat vertelt Helmantel aan Wielerflits. Hij neemt de woorden coureur speciale in de mond en komt daarvoor met een paar anekdotes/herinneringen uit het verleden.

"Hij kon de hele week bellen en mokken dat het niet liep. Maar als er ’s weekends koers was, reed-ie wel kneiterhard. Bij Dumoulin zag ik snel dat hij heel veel talent had, al had ik nooit durven vermoeden dat hij ooit een grote ronde zou winnen en een wereldtitel zou pakken."

Maar dat hij een supertalent was, had Helmantel ook wel door. Bijvoorbeeld op trainingskamp. "Ik heb mezelf weleens afgevraagd tijdens een trainingskamp op de Col de Rates, als hij en verbluffende twintig-minuten-test had afgewerkt: ‘Klopt dit wel? Is die vermogensmeter niet gewoon kapot?’. Inspanningen van 5 tot 25 minuten, daar was Tom exceptioneel en uitzonderlijk goed in."

Egoïstische klootzak

Maar er was meer dan dat bijzondere fysieke talent. Hij kon ook door muren heen volgens Helmantel. "Het echte vuur, die verbetenheid, dat zag je tot uiting komen op Cumbre del Sol in de Ronde van Spanje 2015 en ook op Oropa in de Giro d’Italia die hij won in 2017. Tom is altijd een boeiende persoon geweest om mee te werken. Naast dat hij de lat voor zichzelf heel hoog heeft gelegd, vroeg hij dat ook van anderen."

Maar volgens Helmantel verloor Dumoulin daarbij de medemenselijkheid nooit uit het oog. Geen Matthijs van Nieuwkerk-gedrag. Uiteindelijk had hem dat misschien wel meer kunnen opleveren, betoogt de trainer.

"Tom is iemand met een heel hoog verantwoordelijkheidsgevoel. Ook richting zijn medemens. Dat heb ik altijd gewaardeerd. Maar dat heeft hem ook in de weg gestaan. Hij is misschien te weinig de egoïstische klootzak geweest."

Achtergrond
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022