Interview | Grischa Niermann over dominantie Jumbo-Visma: 'Niet iedereen was blij met de ritzege van Laporte'

In de Tour de France domineerde Team Jumbo-Visma als nooit tevoren. Zelfs knecht Christophe Laporte won een etappe.

Tour de France 2022 stage 19

Voor een aantal mensen binnen het peloton was dat een beetje te veel van het goede, vertelt ploegleider Grischa Niermann in de eindejaarsspecial van Wieler Revue. "In de Tour waren we dusdanig dominant dat niet iedereen in het peloton het leuk vond. Dat is ook begrijpelijk, maar dan moeten ze maar harder werken. Niet iedereen was blij met die ritzege van Laporte."

Om wie het draaide vertelt Niermann niet, wel hoe hij het merkte. "De felicitaties waren net iets minder uitgebreid dan gewoonlijk het geval is. Iedereen mag vinden wat hij wil, maar als we het daar hadden laten lopen, was het ook niet goed geweest. Op de Champs-Élysées lieten we het wel lopen en zei men dat we een dikke nek hebben door niet te sprinten. Als Wout die slotrit ook nog had gewonnen, was het ook niet goed geweest."

Daarnaast benadrukt de Duitser dat het voor Laporte ook niet alledaags is om een Tour de France-etappe te winnen. "En ja, die etappe die Christophe wint… Het is ook niet gezegd dat hij ooit nog een etappe in de Tour gaat winnen, hè. Dit was voor hem ook het voorlopige hoogtepunt van zijn carrière. Wat betreft specifieke momenten was dat een van de meest speciale momenten in 2022 voor mij."

Magazine
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos Ā© 2022