HomeColumnsColumn | Sorry, maar het is echt te koud om buiten te...

Column | Sorry, maar het is echt te koud om buiten te fietsen

Onze redacteur verklaart het officieel te koud om buiten te fietsen. Hij wil lijfstraffen voor mensen die dat wel doen. Of ja, eigenlijk krijgen ze die al...

Fietsen. Heerlijk. In het zonnetje. De hitte zien opstijgen boven de weg. Een lekker briesje dat je samen met de rijwind net genoeg afkoelt. Koude cola in een keer wegklokken. Op het terras nog even een biertje drinken – of ook in een keer wegklokken, als je er echt zin in hebt.

Het staat allemaal in schril contrast met een rit op de racefiets in deze ellendige decemberdagen. Kijk, een mooie herfstdag waarop het niet al te warm is, kan ik als koukleum deluxe nog wel aan. Ik trek een paar handschoenen aan die een ander bij een expeditie naar Siberië aan zou trekken en ik geniet op de fiets ook van de fraaie kleuren in het landschap. Met rode koontjes thuiskomen en opwarmen onder de douche (niet te lang natuurlijk..). Ik kan er heus de schoonheid wel van inzien.

Bevrorenmannetjesemoji

Maar er is een punt waarop het gewoon te koud is om te fietsen. Dat punt hebben we deze week bereikt. Dat heeft niks met een mening te maken. Het is een feit. Als je zestien laagjes moet aandoen voor je vertrekt en dan alsnog  klappertandend thuiskomt en met je gevoelloze klauwen op Strava nog net zo’n blauw bevrorenmannetjesemoji bij je rit tevoorschijn kunt toveren (die heb ik heel veel voorbij zien komen de afgelopen weken) dan heeft het niks meer met een leuke hobby te maken.

Ga lekker een rondje hardlopen. Rij een vulkaan op in Zwift. Trek baantjes in het heerlijke verwarmde overdekte zwembad. Doe voor mijn part mee met Nederland in Beweging. Maar hou jezelf niet voor de gek door te zeggen dat het buiten op de fiets zo lekker is. Dat is het niet. Het is koud. Te koud. Punt. Je fiets gaat ook nog eens naar de gallemiezen door het zout op de weg en je ketting slijt sneller dan het ijs straks weer dooit.

Gouden wet

Mijn gouden wet is daarom: als opgewonden ijsmeesters met hun watersproeier over een sintelbaan gaan rijden om ergens in Schubbekutteveen een marathon op natuurijs voor te bereiden, dan is het te koud om te fietsen. Was ik premier van Nederland geweest, dan zou ik per direct zo’n decreet doen uitgaan, met gepaste straffen. In dit gave land wordt niet gewielrend als het vriest!

P.S. Ik bedenk me nu dat die lijfstraffen eigenlijk niet eens nodig zijn. De mensen die onder het mom van een lekker ritje met deze temperaturen op hun racefiets stappen, verzorgen hun eigen marteling al door in die ellendige kou te fietsen. Brrrrrrrrrrrr!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Drama vermeden: Mathieu van der Poel botste met fotograaf tijdens wedstrijd

Een veiligheidszone tussen het parkoers en het publiek moest er voor zorgen dat er...

Vader Adrie: ‘Die sprint van Mathieu gaan we het maar niet over hebben… We weten allemaal dat hij een killer is’

In gesprek met WielerFlits vertelde Adrie na afloop over de wereldtitel in het veld....

Wout van Aert na WK cross: ‘Ik heb het eerste halfuur enorm afgezien om het wiel van Mathieu te houden’

Na afloop deed Van Aert zijn verhaal over het WK veldrijden bij Sporza. "Ik...

Van der Poel heeft mooie woorden over voor Van Aert: ‘We pushen elkaar al tien jaar naar een hoger niveau’

Waar iedereen een move verwachtte bij de balkjes wachtte Mathieu van der Poel uiteindelijk...

Meer zoals dit

Column | Besef goed: Van der Poel en Van Aert zijn de Messi en Ronaldo van het wielrennen en jij maakt het mee!

Onze redacteur neemt in dit crossluwe weekend de tijd om even stil te staan bij het feit hoe bijzonder het is om in het wielerera te leven waarin zowel Mathieu van der Poel als Wout van Aert actief zijn. Lees z'n verhaal en laat het ook tot je doordrengen..

Column | 10 Serieuze en veel minder serieuze voorspellingen voor het nieuwe wielerseizoen

Het crossseizoen zit er straks na het WK wel zo ongeveer op en de...

Column | Mijn benen heten sinds vorig jaar Wout en Mathieu

Onze redacteur ging over tot drastische maatregelen om zelf harder te kunnen fietsen...