HomeColumnsColumn | Sorry, maar het is echt te koud om buiten te...

Column | Sorry, maar het is echt te koud om buiten te fietsen

Onze redacteur verklaart het officieel te koud om buiten te fietsen. Hij wil lijfstraffen voor mensen die dat wel doen. Of ja, eigenlijk krijgen ze die al...

Fietsen. Heerlijk. In het zonnetje. De hitte zien opstijgen boven de weg. Een lekker briesje dat je samen met de rijwind net genoeg afkoelt. Koude cola in een keer wegklokken. Op het terras nog even een biertje drinken – of ook in een keer wegklokken, als je er echt zin in hebt.

Het staat allemaal in schril contrast met een rit op de racefiets in januari. Kijk, een mooie herfstdag waarop het niet al te warm is, kan ik als koukleum deluxe nog wel aan.

Ik trek een paar handschoenen aan die een ander bij een expeditie naar Siberië aan zou trekken en ik geniet op de fiets ook van de fraaie kleuren in het landschap. Met rode koontjes thuiskomen en opwarmen onder de douche. Ik kan er heus de schoonheid wel van inzien.

Bevrorenmannetjesemoji

Maar er is een punt waarop het gewoon te koud is om te fietsen. Dat punt hebben we deze week bereikt. Dat heeft niks met een mening te maken. Het is een feit.

Als je zestien laagjes moet aandoen voor je vertrekt en dan alsnog  klappertandend thuiskomt en met je gevoelloze klauwen op Strava nog net zo’n blauw bevrorenmannetjesemoji bij je rit tevoorschijn kunt toveren (die heb ik heel veel voorbij zien komen de afgelopen week) dan heeft het niks meer met een leuke hobby te maken.

Ga lekker een rondje hardlopen. Rij een vulkaan op in Zwift. Trek baantjes in het heerlijke verwarmde overdekte zwembad. Doe voor mijn part mee met Nederland in Beweging. Maar hou jezelf niet voor de gek door te zeggen dat het buiten op de fiets zo lekker is. Dat is het niet. Het is koud. Te koud. Punt. Je fiets gaat ook nog eens naar de gallemiezen door het zout op de weg en je ketting slijt sneller dan de de sneeuw wegsmelt.

Gouden wet

Mijn gouden wet is daarom: als opgewonden ijsmeesters met hun watersproeier over een sintelbaan gaan rijden om ergens in Schubbekutteveen een marathon op natuurijs voor te bereiden, dan is het te koud om te fietsen. Was ik premier van Nederland geweest, dan zou ik per direct zo’n decreet doen uitgaan, met gepaste lijfstraffen. In dit gave land wordt niet gewielrend als het vriest

P.S. Ik bedenk me nu dat die lijfstraffen eigenlijk niet eens nodig zijn. De mensen die onder het mom van een lekker ritje met deze temperaturen op hun racefiets stappen, verzorgen hun eigen marteling al door in die ellendige kou te fietsen. Brrrrrrrrrrrr!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Alpecin-Deceuninck onthult selectie voor de Ronde, Jasper Philipsen blijft thuis

Zoek zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen niet naar Jasper Philipsen. Alpecin-Deceuninck onthulde zopas...

Jan Bakelants ziet wegvallen Van Aert niet als voordeel voor Van der Poel: ‘Een vergiftigd geschenk’

In zijn column voor Het Laatste Nieuws kijkt Bakelants vooruit. "De Ronde ziet er...

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

Meer zoals dit

Column | Een dag Mathieu van der Poel zijn

Je kent het wel, die hypothetische vragen in mannenvriendengroepjes als de drank rijkelijk heeft...

Column | Gevonden voorwerp tijdens fietsritje: Visma-tijdrithelm

Afgelopen week hing de lente in de lucht en verruilde ik aldus de Zwift-wereld...

Column | Remco Evenepoel is een zegen voor de wielerjournalistiek

In het zeldzame geval dat ik het heb volgehouden om nog eens een hele...