Miguel Ángel López nam medicijn... om vruchtbaarheid van vrouwen in menopauze op te krikken

De wielerwereld wordt opnieuw overvallen door een dopinggeval. Deze keer gaat het om Miguel Ángel López en is het gebruikte medicijn best wel opvallend te noemen.

La Vuelta ciclista a Espana 22-17

Het loopt niet zo lekker voor Miguel Ángel López. De Colombiaan werd door zijn werkgever Astana Qazaqstan Team op straat gezet nadat er bewijzen zijn opgedoken die wijzen op een band tussen de renner en dopingarts Marco Mayner.

Volgens de Spaanse krant ABC zou López menotropine toegediend gekregen hebben, kort voor de start van de Giro d'Italia in Hongarije. Het medicijn werd volgens het onderzoek door dopingarts Marco Mayner vanuit de universiteit van Extremadura verstuurd naar een verzorger die toen werkzaam was bij Astana. Bovendien zou de toediening van het medicijn tot zijn opgave in de vierde etappe van de Giro geleid hebben.

Opmerkelijk genoeg werd menotropine nooit eerder aangetroffen bij een renner. "Het gaat om een medicijn dat de vruchtbaarheid van vrouwen in hun menopauze moet opkrikken", vertelt professor Peter Van Eenoo, hoofd van het dopinglab van de UGent, aan knack.sportmagazine.

Dat López last had van een menopauze lijkt vrij onwaarschijnlijk. Wat hij dan wel van plan was met dat medicijn? "Via een injectie zou het de productie van testosteron kunnen verhogen", legt Van Eenoo uit. "Daarom vinden we het af en toe bij bodybuilders, die vaker hun toevlucht nemen tot anabolica."

'Superman' López, die ooit op het podium stond in zowel de Giro als de Vuelta, is alvast overtuigd van zijn onschuld. Via een leger advocaten liet hij weten zijn ontslag bij Astana te zullen aanvechten in de rechtbank wegens "onrechtmatige contractbeëindiging zonder geldige reden."

Achtergrond
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022