Mooi verhaal! Amerikaanse crosser die herstelde van zwaar hersenletsel komt met Kerst crossen in België

Je hebt waarschijnlijk nog nooit van de Amerikaanse crosser Ben Fredricks gehoord, maar hij draagt een heel ontroerend verhaal met zich mee.

Het verhaal van Ben Frederick begint in 2016. De Amerikaanse wielrenner lijkt vrij onschuldig te vallen tijdens een trainingsritje, maar wat later belandt hij in het ziekenhuis met hersenletsel. Traumatic Brain Injury, zoals de Amerikanen het noemen.

Er volgde een lange weg naar herstel voor de inmiddels 33-jarige Amerikaan. Hij moest eerst weer mens worden. Vijf maanden kon hij geen of weinig licht verdragen en zat hij vaak de hele dag in een donkere kamer. Het duurde een jaar voor hij weer kon lezen.

Fietsen ging in het het begin al helemaal niet. 16 maanden na het ongeval reed hij voorzichtig z'n eerste kilometers. Van wedstrijden rijden was nog absoluut geen sprake. Dat lukte twee jaar later wel weer. "Na zo'n lang herstel was dat best spannend, maar het is nu nog leuker dan eerst, met deze tweede kans", zegt Frederick

En nu komt nog weer een paar jaar later z'n grote droom uit: crossen in België. Frederick zal vanaf Kerst tot en met 9 januari alle Superprestigecrossen rijden (Heusden-Zolder, Diegem, en Gullegem). "Ik heb uren op de hometrainer doorgebracht terwijl ik 's ochtends heel vroeg naar die crossen keek. Ik kijk er ongelofelijk naar uit om er nu zelf deel van uit te maken!"

Hij hoopt dat hij goed ontvangen zal worden door het Belgische crosspubliek. "Als ik langsrij groet me even en juich voor me!"

Achtergrond
  • Beeld: Instragram Ben Fredericks