Evenepoel blikt terug op overwinning in La Doyenne: 'Ben beginnen hyperventileren'

Voor een renner telt enkel en alleen de overwinning. Wanneer die dan eindelijk wint kunnen de emoties al eens hoog oplopen...

Luik-Bastenaken-Luik 2022

2022 was voor Remco Evenepoel een absoluut droomjaar met als belangrijkste uitschieters de wereldtitel, eindzege in de Vuelta en Luik-Bastenaken-Luik. Op die laatste zege blikt hij nu terug.

In een interview met hln spreekt Evenepoel over het kantelpunt in zijn carrière. Een belangrijk moment in zijn leven waardoor hij de zware val in Lombardije definitief achter zich liet. En dat ging gepaard met hevige emoties na de aankomst, zo blijkt.

"De emoties liepen zo hoog op dat ik in de laatste vijfhonderd meter moeilijk kon ademhalen. Ik ben toen zelfs beginnen hyperventileren. Gelukkig waren er geen bochten meer, of ik had kunnen vallen", vertelt hij.

Remco won Luik-Bastenaken-Luik met rugnummer 13, 'zijn' geluksnummer waarmee hij al eerder grote koersen won. "Met dat rugnummer werd ik wereldkampioen bij de juniores, mijn eerste profkoers in de Ronde van België en nu ook Luik. Ook in de Vuelta begon mijn rugnummer met dertien, gezien ik 134 had. Rugnummer dertien is een dingetje aan het worden", klinkt het.

Evenepoel won het afgelopen voorjaar de Ardennenklassieker na een weergaloze solo die hij in gang zette met een verschroeiende aanval op de iconische La Redoute. Vooral de manier waarop hij won deed bij velen de wenkbrauwen fronsen.

Achtergrond
  • Photo: Peter De Voecht /PN/Cor Vos © 2022