HomePelotonpraatDit is onze top 10 van beste Nederlandse wielrenners (m/v) van het...

Dit is onze top 10 van beste Nederlandse wielrenners (m/v) van het jaar

Het blijft natuurlijk een beetje willekeurig en moeilijk te vergelijken allemaal, maar dit is onze top 10 voor 2022. Eens met het lijstje of mis je nog iemand?

Het einde van het jaar betekent: lijstjes! De Top 2000 komt er weer aan, maar het Nederlandse wielrennen is nu ook weer net niet zó succesvol dat we 2000 namen op kunnen schrijven… Maar met tien maken we het onszelf al wel heel erg lastig, zeker als we mannen, vrouwen en alle disciplines door elkaar doen.

Enfin, dit is ons lijstje – wees het er vooral hartgrondig mee oneens en laat ons dat ook weten!

1) Annemiek van Vleuten

Omdat er nu eenmaal een Marianne Vos is, gaat het wat ver om haar de GOAT te noemen, maar wat Annemiek van Vleuten afgelopen jaar presteerde – en ook vooral de manier waarop – was Hors Categorie. Met afstand de beste Nederlandse wielrenner (m/v) van 2022!

2) Dylan van Baarle

Van Baarle werd al heel knap tweede in de Ronde van Vlaanderen, maar de solo die hij uit z’n mouw schudde in Parijs-Roubaix was nog even andere koek. De Zoetermeerder heeft echt z’n eigen stijl ontwikkeld – vroeg koers maken omdat hij het explosieve gedoe wat minder kan – en het is een stijl die aanspreekt. Bovendien is het dus ook nog eens zeer succesvol.

3) Lorena Wiebes

23 keer stond Lorena Wiebs afgelopen seizoen op de hoogste trede van het podium. Dat is ongelofelijk veel. Helemaal als he het afzet tegen haar koersdagen. Ze won bijna de helft van alle dagen dat ze een rugnummer opspeldde. In de massasprint voor de zege werd ze eigenlijk maar één keer geklopt (door toenmalig wereldkampioen Balsamo).

4) Mathieu van der Poel

Voor Mathieu van der Poel was het misschien niet het meest succesvolle seizoen uit z’n carrière, maar voor bijna iedere wielrenner zou dat nog steeds een wereldseizoen zijn. Andermaal Vlaanderens Mooiste winnen, roze trui plus etappe in de Giro; heel veel wielrenners zouden er onmiddellijk voor tekenen.

5) Harrie Lavreysen

Het wordt bijna normaal dat Harrie Lavreysen ieder jaar een paar wereldtitels opraapt tijdens de sprintonderdelen. Maar dat is het natuurlijk niet. Met het team werden ze voor het eerst sinds mensenheugenis verslagen (door Australië), maar in z’n eentje was hij nog steeds de Koning van de sprint en de Keizer van de Keirin.

6) Marianne Vos

Aan het begin van het jaar sleepte ze ‘eventjes’ haar achtste wereldtitel in het veld in de wacht, in de Tour won ze twee ritten plus het groen, twee ritten plus de puntentrui in de Giro en daarnaast won ze nog een paar kleinere koeren.

7) Koen Bouwman

Het was de Giro di Koen. Hij pakte twee ritzeges en de blauwe bergtrui. Iedereen in zijn ploeg en daarbuiten gunde het de Achterhoeker omdat hij zichzelf altijd wegcijfert. Maar Bouwman liet zien over een verschroeiend sprintje bergop te beschikken.

Dumoulin en Bouwman na diens eerste ritzege | Photo: POOL/FF/SCA/Cor Vos © 2022

8) Fabio Jakobsen

Jakobsen was de beste sprinter van het peloton afgelopen seizoen – z’n enige ‘probleem’ is dat het niet te veel bergop moet gaan. Hij sprintte fraai naar een etappezege in de Tour en rondde goed Nederlands ploegwerk af op het EK. Daarnaast was z’n zege in Kuurne-Brussel-Kuurne, waar hij het helemaal op eigen kracht deed, een heel mooie.

9) Olav Kooij

Het jaar van de échte doorbraak voor Olav Kooij. De jonge sprinter uit Numansdorp kan iedereen verslaan en liet dat ook zien. Het zorgde voor twaalf zeges. Hij won ook al op World Tour-niveau. Gaat een heel grote worden!

10) Youri Havik

Youri Havik kon eindelijk individueel uitkomen op een WK-nummer en pakte in de puntenkoers meteen goud. En hoe! Hij domineerde de koers. Prachtig was het.

Een geëmotioneerde Youri Havik na z’n wereldtitel | Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2022

Eervolle vermelding: Shirin van Anrooij

Ze rijdt bijna het hele jaar door, altijd en overal. Terwijl Shirin van Anrooij nog maar twintig is. Van podiumplekken in de cross tot de witte trui in de Tour, ze levert ook altijd. Bovendien is ze nooit te beroerd om werk voor de ploeg op te knappen als jonkie.

En nu we toch de loftrompet aan het schallen zijn voor vrouwelijke jonge wielrensters: geen Shirin zonder Puck en Fem, dus de eervolle vermelding is ook voor Puck Pieterse en Fem van Empel. Als er bij de mannen drie van zulke twintigjarige talenten waren, dan hielden we er niet over op – nou, en eigenlijk doen we dat nu ook niet. Hup!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Meer zoals dit

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

🎥 Beelden van boven: heel peloton inclusief motards dominoot omver, renners in sloot in Franse koers

In de grote koersen zijn echt heel grote valpartijen ons tot nu toe gelukkig...

🎥 Lorena Wiebes danst erop los met YouTuber op podium na zege in Gent-Wevelgem

Lorena Wiebes was gisteren na een millimetersprint de sterkste in Gent-Wevelgem. Ze bleef een...