Dopingzaak Toon Aerts: UCI doet voor Kerstmis uitspraak, maar er is ook slecht nieuws voor de Belg

Het lijkt erop dat Toon Aerts zich tien maanden na zijn positieve dopingtest, eindelijk aan een definitieve uitspraak van de UCI mag verwachten.

Wereldbeker cyclocros in Hoogerheide 2022 elite men

Even terug in de tijd: op 15 februari van dit jaar raakte bekend dat veldrijder Toon Aerts positief testte op het verboden middel Letrozole. Ondanks het feit dat de UCI hem geen schorsing oplegde, kwam hij sindsdien niet meer in actie.

Aerts schreeuwde zijn onschuld uit en zijn entourage begon meteen werk te maken van de verdediging om zijn onschuld te bewijzen. De zaak bleef echter lang aanslepen en er leek maar geen definitieve uitspraak te komen, tot grote onvrede van de supporters van Toon.

Nu blijkt er toch voortgang in de zaak te komen. De UCI liet weten zich nog deze week te zullen uitspreken over de eventuele strafmaat. Vermits die uitspraak er voor de 'Kerstreces' ging komen en de kantoren van de Internationale Wielerunie op 23 december haar deuren sluit, mag Toon Aerts zich eerstdaags aan een definitieve uitspraak verwachten.

Slecht nieuws

Een vrijspraak is evenwel niet voor de hand liggend. Er zou namelijk recent uitspraak gedaan zijn in een gelijkaardige dopingzaak. De Estse worstelaar Heiki Nabi werd net zoals Aerts betrapt op minimale hoeveelheden Letrozole. De worstelaar kreeg een tweejarige schorsing opgelegd en zag die straf herbevestigd door het Internationaal Sporttribunaal TAS.

Vreemd genoeg geloofde het TAS wel degelijk in zijn onschuld. "Heiki Nabi is een atleet van wereldklasse, een geloofwaardige getuige en een ongelukkig slachtoffer van wat is vastgesteld als een onbedoelde toediening van sporen van Letrozole uit een onbekende bron", klinkt het in de motivering. Desondanks weigerde het TAS de opgelegde schorsing te annuleren. Indien de UCI eenzelfde redenering volgt ziet het er dus niet goed uit voor Toon Aerts.

Nieuws
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022