Officieel: Grand Départ Tour de France 2024 vindt plaats in Italië

In 2024 mag Italië voor het eerst in de Tourgeschiedenis de Grand Départ van La Grande Boucle organiseren.

Tour de France 2022 stage 11

Op Twitter werd zopas bekend gemaakt waar de Tour de France in 2024 van start gaat. Voor de eerste keer in de Tourgeschiedenis vindt de Grand Départ plaats op Italiaanse bodem. En er wordt meteen stevig geklommen!

De openingsetappe gaat van start in Florence en eindigt in het kuststadje Rimini. De klimmers worden al meteen aan het werk gezet. Maar liefst zeven beklimmingen en 3800 hoogtemeters zullen moeten overwonnen worden.

Ter nagedachtenis van de Italiaanse wielerlegende en voormalig Tourwinnaar Marco Pantani, start de tweede rit in zijn geboorteplaats Cesenatico. Ook de tweede etappe kent een pittige finale met vier beklimmingen en aankomst in Bologna. Het Italiaanse drieluik eindigt in Turijn waar de sprinters aan de beurt zijn.

Op dag vier wordt er ook nog gestart op Italiaans grondgebied, waarna het peloton de grens met Frankrijk oversteekt. Wat opvalt is dat alle etappes minimum 200 kilometer lang zijn. De details van elke rit, alsook het hoogteprofiel, vindt u in onderstaande tweets terug.

Naast een Italiaanse Grand Départ eindigt de Tour in 2024 niet meer in de Parijse binnenstad met een koninklijke sprint op de Champs-Elysées. Vanwege de Olympische spelen die aldaar plaatsvinden, kent de slotetappe een tijdrit aan de Côte d'Azur met aankomst in Nice.

Nieuws
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2022