Geen grote ronde voor Kooij, Bouwman vooral in dienst, Tourselectie verandert amper, Vingegaard geen ambities voor eendagskoersen

Wieler Revue was aanwezig bij de teampresentatie van Jumbo-Visma en interviewde daar onder anderen Wout van Aert, Jonas Vingegaard en Olav Kooij.

Team presentation Jumbo - Visma team 2023

Tijdens de presentatie wilde de ploeg nog niet te veel uitweiden over de programma's voor 2023. Er werd bekendgemaakt dat Vingegaard de enige leider is in de Tour de France en dat Primoz Roglic samen met Wilco Kelderman naar de Giro d'Italia trekt. In 2022 gaven ze wel hun acht namen per grote ronde, maar daar moesten ze laten op terugkomen. Dat wilde men nu voorkomen.

Even later tijdens de interviews werd desondanks meer duidelijk. Dylan van Baarle vertelde dat de acht namen voor de Tour de France op papier staan, Jonas Vingegaard zei daarentegen dat er nog een hoop kan veranderen. Het was uiteindelijk Wout van Aert die uitsluitsel gaf. De Tourploeg ziet er normaalgesproken hetzelfde uit als in 2022. Enige verandering: Van Baarle op de plek van Roglic.

Vingegaard was over zijn eigen programma een stuk spraakzamer. Zo vertelde hij nog steeds ambities te koesteren voor de zwaardere klassiekers, maar niet in 2023. Hij zal de Ardennenkoersen dan ook zo goed als zeker links laten liggen. "De Ronde van Lombardije in 2022 was een teleurstelling voor me."

Door familieomstandigheden kon Primoz Roglic niet aanwezig zijn bij de perspresentatie. De Sloveen rijdt de Giro d'Italia en wil daar voor de winst gaan. Volgens sportief directeur Merijn Zeeman kwam het uit de koker van Roglic zelf en is er genoeg tijd om hem klaar te stomen na zijn schouderblessure van afgelopen winter.

Een van de grootste dilemma's binnen Team Jumbo-Visma betreft Olav Kooij. De net 21-jarige sprinter klopt hard op de deur en hoopt snel te debuteren in de Tour de France. Zeeman hintte op deelname in 2024, maar voor komend seizoen zit er nog geen grote ronde in voor Kooij. Wel rijdt hij Parijs-Nice, Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen. "Zit hij er na de Kemmelberg nog bij, dan gaan we zeker voor Olav in Gent-Wevelgem."

Tot slot spraken we ook met Koen Bouwman over zijn programma en vooral over zijn rol in de ploeg. De klimmer die afgelopen seizoen twee ritten en de bergtrui won in de Giro d'Italia gaf aan dat hij zeker in de eerst helft van het jaar in dienst zal rijden van de ploeg. Dat is niet anders dan voorgaande jaren. Hij trekt met onder anderen Foss, Gesink, Kelderman en Tratnik naar de Giro d'Italia om Roglic aan de eindzege te helpen.

Nieuws
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022