Van Aert zei vooraf 'niet fris aan de start te staan', maar in Mol laat hij Van der Poel zijn hielen zien

Wout van Aert kende naar eigen zeggen niet de beste voorbereiding, maar desondanks zette hij de concurrentie op grote afstand in Mol.

Zilvermeercross in Mol 2023 elite men

De start in Mol was voor Thibau Nys, maar Nys junior zakte er ook snel weer doorheen en kon zich niet meten met de grote mannen. De eerste ronde was desondanks nog aftasten, maar in de tweede ronde kwamen vijf renners bijeen: Mathieu van der Poel, Wout van Aert, Tom Pidcock, Quinten Hermans en Laurens Sweeck. Die vijf gaven elkaar in het begin weinig toe.

Tot Van Aert in de vierde ronde versnelde en Pidcock een foutje maakte in het zand waarmee hij ook Sweeck ophield. Voor Hermans ging het bovendien ook te snel toen Van der Poel er nóg een versnelling uitgooide. Het leek op een tweestrijd tussen Van der Poel en Van Aert uit te draaien, maar de drie anderen zaten nog steeds niet ver achter de koplopers.

Met de tijd vorderde, werd het verschil toch vergroot en was duidelijk dat Van der Poel en Van Aert er ook deze cross bovenuit steken. Al was Sweeck zeker in het zand bij tijd en wijle indrukwekkend. In de zevende ronde zette Van Aert nog eens aan om Van der Poel onder druk te zetten. Dat lukte hem met verve, want hij sloeg meteen een flink gat met de Nederlander en met nog twee rondes te gaan had hij een voorgift van twaalf seconden.

Indrukwekkende Van Aert

Van der Poel maakte geen grote fouten, maar was op technisch vlak ook niet zo superieur als hij voorheen kon zijn en daarbij stuitte hij op een zeer sterke Van Aert. De Belg vertelde vooraf nog dat hij niet fris aan de start zou staan en hij niet met gelijke wapens zou strijden. Hij had immers een trainingsstage, verkenning van Parijs-Roubaix en teampresentatie achter de rug deze week. Daar was in Mol desondanks niets van te merken.

Hij reed en liep de vele hinderlijke achterblijvers voorbij of ze er niet stonden. Hij breidde de voorsprong op Van der Poel razendsnel verder uit en zette de verhoudingen richting de kerstperiode op scherp. Uiteindelijk moest de renner van Alpecin-Deceuninck bijna een kleine minuut toegeven. De derde plaats ging naar wereldkampioen Tom Pidcock.

Cyclocross
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2022c