Ceylin del Carmen Alvarado showt superieure techniek en wint in Heusden-Zolder: 'Ik word beter en beter'

Ceylin del Carmen Alvarado heeft de Superprestige van Heusden-Zolder op haar naam geschreven. Haar derde zege van het seizoen.

Wereldbeker Cyclocross Race in Hulst 2022 women

De verschillen qua omstandigheden tussen Heusden-Zolder en Gavere gisteren konden haast niet groter. Waar het gisteren loodzwaar was, was het in Heusden-Zolder vooral razendsnel. Daardoor bleven de rensters lang bij elkaar. Er lag wel een aantal hellingen op het parkoers waar het verschil gemaakt kon worden en op een van die hellingen sloegen Ceylin del Carmen Alvarado en Inge van der Heijden een gat met de achtervolgers.

In die tweede groep zaten Denise Betsema, de Italiaanse Silvia Persico en weer iets verder had ook Lucinda Brand nog zicht op de zege. In de voorlaatste ronde sloeg Alvarado met haar superieure techniek ook een gat met Van der Heijden. Ze ging de slotronde in met een voorgift van vijf seconden op Van der Heijden, terwijl de andere drie zestien seconden achterlagen. Voor hen leek de derde plaats dan ook het hoogst haalbare.

Het werd een strijd tussen Alvarado en Van der Heijden. Beetje bij beetje werd het gat tussen beiden groter, al bleef Van der Heijden druk zetten. Ex-wereldkampioene Alvarado was desondanks nog fris en boekte zodoende haar derde overwinning van het seizoen. Alvarado deed ook goede zaken in de strijd om het Superprestige-klassement, want haar grootste concurrente Betsema finishte slechts als vijfde. Ze ligt nog slechts één punt achter op de Texelse.

Alvarado had ondanks haar zege in het begin moeite, vertelde ze na afloop. "De eerste twee rondes waren lastig. Ik moest wat gaten dichten. Maar het ging onderweg beter en beter en uiteindelijk bleek ik zelfs de sterkste. Dit betekent veel. Ik wist niet hoe ik uit de stage zou komen. Ik ben weer een beetje sterker dan voor mijn break. Daar is dit een bevestiging van. Ik word beter en beter en hopelijk kan ik dat doortrekken tot de kampioenschappen."

Cyclocross
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022