Oude blessure speelt opnieuw op voor supertalent Ferrand-Prévot: 'WK staat ter discussie'

Na vier wereldtitels op twee maanden tijd besloot het Franse supertalent Pauline Ferrand-Prévot om terug te keren in het veld om er in Hoogerheide nog een vijfde wereldtitel bij te nemen. Een blessure lijkt daar nu een stokje voor te steken.

Superprestige cyclocross Heusden-Zolder 2022 women

Na twee jaar van afwezigheid, maakte de Française en alleskunner Pauline Ferrand-Prévot deze winter haar wederoptreden in het veld. Dat verliep tot nu niet echt zoals verhoopt. In 2015 pakte ze nog de wereldtitel in Tábor, dit seizoen is een zevende plaats voorlopig haar beste notering.

Haar debuut in de Koppenbergcross verliep al niet vlekkeloos. Ze kreeg voortdurend af te rekenen met materiaalpech en ging de laatste passage van de Koppenberg zelfs te voet op. Niet onlogisch aangezien ze nog maar pas op haar nieuwe Pinarello fiets reed (Prévot rijdt sinds oktober in dienst van Ineos-Grenadiers).

Maar ook in de crossen die volgden kon ze de verwachtingen niet inlossen. De Nederandse youngster bleken niet één, maar twee maatjes te sterk voor de Française. Nochtans pakte ze het voorbije jaar nog uit door vier (!) wereldtitels op twee maanden tijd te veroveren.

Blessure

De oorzaak van haar mindere prestaties zou een blessure aan haar heup zijn. "Ik heb een lichte blessure, maar we weten niet precies wat het is", vertelde ze na de cross in Gavere tegen Franse media. "Ik had het gevoel dat ik na een paar meter pijn in mijn heup kreeg en niet verder kon duwen."

Die pijn in haar heup komt haar overigens bekend voor. Op Instagram schreef ze twee geleden nog dat ze terug de pijn van 'de oude slechte dagen' voelt. Ferrand-Prévot werd namelijk al tweemaal geopereerd aan haar liesslager (2019 en 2020), waarna ze maandenlang buiten strijd was.

WK Hoogerheide

Vanwege haar mindere prestaties rijzen er nu ook twijfels over haar deelname aan het WK in Hoogerheide. "Ik weet nog niet of ik ga meedoen, dat moet ik bespreken met het team", vertelde ze daarover.

Bij aanvang van haar veldritseizoen liet ze nog verstaan dat de wereldtitel haar enige doel is deze winter en dat alle crossen op haar programma in het teken staan van het behalen van een gouden medaille. Het is dus nog maar de vraag of ze een tweede wereldtitel in het veld zal proberen najagen.

10 wereldtitels

Erg balen zal Ferrand-Prévot wellicht niet doen als ze dat WK zou mislopen. Het multitalent uit Reims heeft immers al 10(!) regenboogtruien in haar kleerkast hangen, verdeeld over zowat elke wielerdisciplines.

Ze focust zich vooral op het mountainbiken waar ze al vier keer wereldkampioen werd in de cross-country, tweemaal in de cross-country marathon en éénmaal in de cross-country shorttrack. Het leverde haar in Frankrijk de veelzeggende bijnaam 'La reine du VTT' op. Ook op de weg, in het veld en in het gravelen wist ze de wereldtitel al te veroveren.

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022