UAE-ploegleider: 'Tadej Pogacar verloor de Tour niet van Jonas Vingegaard'

Aart Vierhouten beleefde, als ploegleider van UAE Team Emirates, van dichtbij hoe Jumbo-Visma met een monsteroffensief op de Galibier de Tour won.

Tour de France 2022 stage 17

De Ronde van Frankrijk 2022 werd wederom een epische editie. Het ongenaakbare wonderkind Tadej Pogacar slaagde er wonderbaarlijk niet in een derde Tourzege op rij binnen te halen. De Deen Jonas Vingegaard vernederde de Sloveen in de elfde etappe op Col du Granon. De schade bedroeg bijna drie minuten.

Volgens UAE ploegleider Aart Vierhouten lag dat anders. "We verloren de Tour in de vijfde etappe, de kasseienrit", vertelt hij in gesprek met De Volkskrant. "En we verloren van Superman." Superman Vingegaard? Superman Wout!

Daarmee doelt de Nederlander op het waanzinnige kopwerk dat Van Aert leverde in de kasseienrit voor zijn kopman Vingegaard, die achterop was geraakt. "Hij is voor Vingegaard op kop gaan rijden en fietste in de laatste 20 kilometer een gat van 2 minuten dicht op Pogacar", vertelt Vierhouten.

"Had Van Aert met Pogacar in de kopgroep gezeten, dan had Jumbo-Visma niet geweten wat ze moesten doen: Wout laten wachten of proberen de rit te winnen? Dan hadden wij daar de Tour gewonnen. Want zonder Van Aert had Vingegaard een achterstand op Pogacar opgelopen die hij in de bergetappes nooit meer goed had kunnen maken."

Ook de zware val van Roglic speelde daarin een rol volgens Vierhouten. "Ze hebben eigenlijk geluk gehad dat Roglic viel. Daardoor konden ze toen, in die rit, niets anders doen dan kiezen voor Jonas als eerste kopman. Hadden ze die keuze uitgesteld, dan had dat in onze kaarten gespeeld."

In een poging nog wat extra voorsprong uit te bouwen in het klassement, versnelde Pogacar op de top van de Galibier. Een oersterk Jumbo-Visma, met Vingegaard en Roglic in de hoofdrol, counterde met een spervuur aanvallen, maar Pogacar bleef overeind. Even later op de slotklim (Col du Granon) volgde dan wel het genadeschot en gooide de Sloveen de handdoek.

Achtergrond
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022