HomeColumnsColumn | Toon Aerts is slachtoffer van de donkerste periode uit de...

Column | Toon Aerts is slachtoffer van de donkerste periode uit de wielergeschiedenis

Het lijkt er op dat Toon Aerts nog even zijn fiets aan de kant mag zetten. En daar mag hij Armstrong en zijn kompanen voor bedanken.

Twee jaar schorsing. Dat is het voorstel dat de UCI aan Toon Aerts voorlegde naar aanleiding van zijn positieve dopingtest. Dat de aangetroffen hoeveelheid letrozole metabolite verwaarloosbaar klein en niet-prestatiebevorderend is, overtuigde de heren van de UCI niet om de renner vrij te spreken. Erger nog, ze erkennen dat Aerts niet de intentie had om doping te gebruiken. Daarom kreeg hij ‘slechts twee jaar schorsing’ in plaats van de gebruikelijke vier jaar opgelegd.

Armstrong tijdperk

Waarom Toon Aerts dan zo hard aangepakt wordt? Daarvoor moeten we terug naar de donkerste jaren uit de wielergeschiedenis: het dopingtijdperk, Armstrong tijdperk of de ‘EPO era’. Tussen 1999 en 2005 won ‘The Boss’ zeven keer op rij de Tour. Zeges die hem in 2012 afgenomen werden vanwege het gekende dopingverhaal.

Wie dan wel die Touredities won? Niemand. Op de erelijst van de Ronde van Frankrijk vinden we geen winnaar terug tussen 1999 en 2005. Nummer twee, drie, vier, vijf… allemaal werden ze verdacht van het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen en niemand kreeg achteraf de eindzege toegekend. EPO, cortisonen, groeihormonen en bloedtransfusies, waren naast pasta en water dagdagelijkse kost in die tijd. US Postal renner Tyler Hamilton verklaarde ooit in een interview dat 85% van het peloton gedopeerd rond reed.

De straffen in die tijd waren een lachertje. Al in 1999 werd Armstrong tijdens de Tour betrapt op Cortisol. Hoe gek het ook mag klinken, hij kwam er vanaf met een achteraf gefabriceerd doktersattest voor zadelpijn. En niet alleen het peloton reed verziekt rond. Ook bij de UCI en de antidopingautoriteiten was corruptie schering en inslag.

Keerpunt

In 2012 zakte de grond onder Armstrong’s voeten weg. Het Amerikaans antidopingagentschap publiceerde een vernietigend 200 paginas tellend rapport, inclusief bewijsmateriaal en getuigenissen van ploegmakkers, dat zijn jarenlange dopinggebruik aantoonde. Kort erna ontnam de UCI de Amerikaan al zijn Tourzeges.

Toen Armstrong op 13 januari 2013 de wielerwereld shockeerde door zijn dopinggebruik op de nationale televisie toe te geven, werd de zwarte bladzijde uit de wielergeschiedenis omgeslagen. Het wielrennen zou vanaf dan een schone sport zijn en dat blijkt op heden ook zo te geschieden, althans dat geloven we toch. Want dat dachten we in het Armstrong tijdperk ook, waarna bleek dat het peloton ons goed liggen had.

Het wantrouwen zal nooit meer verdwijnen. Dat is de schade van het Armstrong tijdperk. En dat mag Toon Aerts nu aan den lijve ondervinden. De UCI kent geen genade meer, ook niet bij een verwaarloosbare en niet-prestatiebevorderende substantie. Doping heeft geen plaats meer in het huidige wielrennen, Armstrong en zijn handlangers zijn voor het leven verbannen uit de wielersport en de regels zijn ultrastreng.

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Drama vermeden: Mathieu van der Poel botste met fotograaf tijdens wedstrijd

Een veiligheidszone tussen het parkoers en het publiek moest er voor zorgen dat er...

Vader Adrie: ‘Die sprint van Mathieu gaan we het maar niet over hebben… We weten allemaal dat hij een killer is’

In gesprek met WielerFlits vertelde Adrie na afloop over de wereldtitel in het veld....

Wout van Aert na WK cross: ‘Ik heb het eerste halfuur enorm afgezien om het wiel van Mathieu te houden’

Na afloop deed Van Aert zijn verhaal over het WK veldrijden bij Sporza. "Ik...

Van der Poel heeft mooie woorden over voor Van Aert: ‘We pushen elkaar al tien jaar naar een hoger niveau’

Waar iedereen een move verwachtte bij de balkjes wachtte Mathieu van der Poel uiteindelijk...

Meer zoals dit

Column | Besef goed: Van der Poel en Van Aert zijn de Messi en Ronaldo van het wielrennen en jij maakt het mee!

Onze redacteur neemt in dit crossluwe weekend de tijd om even stil te staan bij het feit hoe bijzonder het is om in het wielerera te leven waarin zowel Mathieu van der Poel als Wout van Aert actief zijn. Lees z'n verhaal en laat het ook tot je doordrengen..

Column | 10 Serieuze en veel minder serieuze voorspellingen voor het nieuwe wielerseizoen

Het crossseizoen zit er straks na het WK wel zo ongeveer op en de...

Column | Mijn benen heten sinds vorig jaar Wout en Mathieu

Onze redacteur ging over tot drastische maatregelen om zelf harder te kunnen fietsen...