Ook Belgische bondscoach is onder indruk van Grote Drie: 'Dit niveau is ongeëvenaard, mooiste veldrit die ik ooit heb gezien'

Sven Vanthourenhout steekt de loftrompet over Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock en legt ook uit waarom hij denkt dat zo diep gaan goed is voor hun wegambities.

SuperPrestige veldrijden - Diegem 2022 elite men

We hebben allemaal genoten van crossdrieluik met Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock dat van maandag tot en met woensdag op het programma stond, met de cross in Diegem als absolute kers op de moddertaart. Dat gold ook voor de Belgische bondscoach Sven Vanthourenhout.

Tegenover Sporza komt hij superlatieven tekort om de prestaties van de Grote Drie te duiden. "Dit niveau is ongeëvenaard in het veldritwereldje. Het was de mooiste veldrit die ik ooit gezien heb. Van begin tot einde was het spanning alom. Het niveau lag op alle vlakken waanzinnig hoog. Dit heb ik nog nooit gezien."

Mathieu van der Poel vertelde na afloop dat hij in Diegem niet de benen had om te winnen. Dat nuanceert Vanthourenhout wat.

"Als Van der Poel de voorbije jaren met deze benen rondgereden zou hebben, had hij gewoon gewonnen. Het vormpeil van de drie is zodanig aan elkaar gewaagd dat enkel details het verschil nog kunnen maken."

Voorbereiding voor de weg

Wie de gezichtsuitdrukkingen van de drie tenoren tijdens de cross zag, vraagt zich misschien af of ze nu al niette diep in hun krachtenarsenaal putten, terwijl het belangrijkste - tsja, dat is toch de weg, hoe mooi de cross ook is.. - nog moet komen. Vanthourenhout redeneert anders.

"Hier wordt nu al het verschil gemaakt met de rest van hun collega's op de weg. Zo diep in hun krachtenbuidel tasten, zullen ze ook tijdens de laatste twee kasseistroken van Parijs-Roubaix moeten doen."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2022