Eli Iserbyt kroop uit diep dal: 'Vraag dat maar eens aan mijn vriendin Fien'

Eli Iserbyt sprak openhartig over de zwaarste maanden uit zijn wielerloopbaan. Een periode van veel miserie, blessures en kritiek.

GP Sven Nys Cyclocross race in Baal,2023 elite men

Eli Iserbyt kon voor het eerst in twee maanden tijd eindelijk nog eens de handen in de lucht steken. Op nieuwjaarsdag wist hij in Baal wereldkampioen Tom Pidcock te verslaan nadat de Brit ten val kwam op een moment dat hij zijn technische kunsten wilde demonstreren.

De tranen in zijn ogen spraken boekdelen. Iserbyt kruipt uit een diep dal van miserie, blessures en veel kritiek, die hij met deze overwinning definitief achter zich laat. "Ik heb de laatste twee maanden meer mét dan zonder pijn geleefd", vertelt hij in gesprek met Het Nieuwsblad.

De malaise begon na het EK in Namen, waar hij opgaf na pijn in de onderrug en het linkerbeen. "Iets speciaals en verschrikkelijk vervelends", noemt hij het. Hij mocht wel verder fietsen van de artsen, maar op de limiet rijden lukte niet meer. En daar had hij het bijzonder moeilijk mee. "Vraag dat maar eens aan mijn vriendin. Het is voor hen ook niet evident geweest. Ik leefde iedere dag met pijn, ook buiten de koers. Dat is zwaar."

"Ik ben ook niet iemand die op zo’n moment buitenshuis een koffietje gaat drinken. Als het slecht met mij gaat, hang ik de hele dag in de zetel en ben ik ambetant."

Tegelijk wilde Iserbyt niets liever doen dan presteren, maar dat kon niet door de pijn. "Het ging altijd net goed genoeg om te fietsen. Maar ik wilde meer. Ik heb dikwijls gedacht om ermee te stoppen voor dit seizoen en te rusten. Het was een constante strijd met mezelf. Balanceren op een dunne koord. Heel moeilijk."

De aanwezigheid van de grote drie maakten het allesbehalve makkelijker. "De resultaten van de andere crossers worden dan plots negatiever bekeken."

Aan die lijdensweg komt met zijn overwinning op Nieuwjaar een einde en zo is hij het nieuwe jaar uitstekend begonnen. "Fysiek en mentaal ben ik weer voor 99,9 procent in orde", sluit hij af. Het BK veldrijden over twee weken? "Het zou mooi zijn. Ik zal het niet de enige kans in mijn carrière noemen, maar zonder Van Aert is het wel een speciale kans, zeker op een parcours dat mij op het lijf geschreven is", aldus Eli Iserbyt.

Achtergrond
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023