Puck Pieterse heerst in Herentals: 'Maar heb zeker wel m'n best moeten doen'

Puck Pieterse reed soeverein naar de zege in Herentals als enige afgezant van De Grote/Jonge Drie. Denise Betsema was de pechvogel van de dag.

Wereldbeker Cyclocross Race in Hulst 2022 women

We hebben het altijd over de Grote Drie bij de mannen in de cross, maar eigenlijk zou je die term net zo goed op de vrouwencross los kunnen laten. Puck Pieterse, Fem van Empel en Shirin van Anrooij heersen dit seizoen - verschil is dat deze Grote Drie ook nog eens de Jonge Drie zijn.

Ze heersen, als ze aan de start staan. En gezien hun jonge leeftijd en ambities op de weg of op de mountainbike laten ze nogal eens een cross schieten. In Herentals stond alleen Puck Pieterse aan de start van de drie.

Dan weet je het eigenlijk al wel: van spankracht was niet echt sprake. Pieterse ging vanaf het startschot aan de leiding en stond die niet meer af. Je leest haar reactie onder de uitslag, onderaan het artikel.

Daarachter was het rijden voor de tweede plek en het klassement in de Soudal Ladies Trofee, zoals de X2O-crossen bij de vrouwen officieel heten. - Puck Pieterse doet niet mee voor dat klassement, omdat ze dus lang niet alle crossen rijdt en het ook nog eens een klassement op tijd is.

Denise Betsema was in die strijd de grote pechvogel. De Texelse leidde met meer dan drie minuten voorsprong in het klassement, maar reed heel snel lek en de wisselpost was nog ver weg. Ze lag meteen al meer dan twee minuten achter.

Alvarado en Brand profiteerden ervan (zie uitslag). Uiteindelijk werd die laatste zelfs tweede en nam ze de leiding over in het klassement. Het is sneu voor Denise Betsema, maar die strijd ligt weer helemaal open.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

Reactie Pieterse

Ze reed dus soeverein naar de zege en het zag er zeer comfortabel uit, maar Pieterse verzekerde na afloop dat ook ook weer niet als vanzelf kwam. "Ik heb zeker wel m'n best moeten doen. Op die skiberg moest ik steeds wel tot het gaatje gaan. In de laatste ronde heb ik wat op de veiligheid gelet."

In een wisselpost ging het nog bijna even mis toen een achterblijfster wat twijfelachtig reed. "Haar mecaniciens zeiden dat ze naar links moest, dus ik ging er rechts langs. Ze twijfelde een beetje dus ging het nog bijna mis. Maar ze zei sorry en dan is het ook weer oké."

Pieterse rijdt dus wat minder. Waarom koos ze juist voor Herentals. "Ik wilde met de kerstperiode wel wat meer doen dan alleen de wereldbekers, maar ook weer niet té veel. En Herentals vind ik een leuk rondje, zo wist ik nog uit 2020, dus daarom stond ik hier aan de start."

Cyclocross
  • Photo: Tim van Wichelen/Cor Vos © 2022