Proces tegen overvallers Cavendish van start gegaan: 'Dreigden hem neer te steken voor ogen van kinderen'

Mark Cavendish werd op 27 november 2021 samen met zijn gezin het slachtoffer van een brutale overval. De Brit was pas één dag thuis na een zware crash in de zesdaagse van Gent.

Presentation of the 2023 Tour de France

Cavendish verklaarde toen via Twitter dat vier gemaskerd mannen, gewapend met messen, zijn woning binnendrongen in Essex, ten noordoosten van Londen. Ze bedreigden zijn vrouw en kinderen en ontvreemden de renner van twee peperdure horloges.

Ondertussen zouden de verdachten gearresteerd zijn. Het Britse BBC News meldt dat het proces op 3 januari van start is gegaan in de Chelmsford Crown Court. Op de eerste zittingsdag bleek dat de overval nauwkeurig gepland en uitgevoerd werd en raakten enkele heftige details bekend.

Bedreigd met mes

Zo lag De Brit die bewuste nacht samen met zijn echtgenote en driejarige zoon te slapen, tot ze plots vreemde geluiden hoorden vanuit de keuken. Cavendish was nog aan het herstellen van zijn opgelopen blessures tijdens de zesdaagse van Gent, waardoor zijn echtgenote Peta een kijkje ging nemen. Daar zag ze plots meerdere gemaskerde mannen staan, gewapend met grote messen.

De overvallers volgden haar naar de slaapkamer waar ze Cavendish besprongen en enkele rake klappen uitdeelden, terwijl ze riepen dat hij het alarm moest uitschakelen. "Eén van hen haalde een mes tevoorschijn en dreigde ermee hem neer te steken in het bijzijn van zijn kinderen', vertelde de aanklager. Drie individuen vroegen waar 'de horloges' waren, terwijl Mevrouw Cavendish haar driejarige zoon onder een deken hield om te voorkomen dat hij getuige werd van de gewelddadige overval.

Stevige buit

De aanklager noemde de overval "een goed georkestreerde en goed uitgevoerde geplande invasie van de woning van een bekend persoon met de bedoeling waardevolle uurwerken te bemachtigen."

De twee gestolen horloges zouden van het merk Richard Mille zijn en een waarde hebben van 400.000 en 300.000 pond (samen om en bij de 800.000 euro). Het proces zal naar schatting twee weken duren.

Achtergrond
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2022c