Dit staat Remco te wachten in Vuelta a San Juan: extreme hitte, monsterklim boven 2600 meter en... voetbalmatch

De fans van Remco Evenepoel moeten nog even geduld uitoefenen vooral ze het wielerfenomeen aan het werk zien.

Vuelta a San Juan Internacional stage 7

Over een kleine drie weken maakt Remco Evenepoel in Argentinië zijn seizoensdebuut in de regenboogtrui. De Vuelta a San Juan wordt verreden tussen 22 en 29 januari en kent een fraai deelnemersveld met naast de wereldkampioen, Egan Bernal, Peter Sagan, Filippo Ganna, Sergio Higuita en Sam Bennett.

De laatste editie van de Argentijnse rittenkoers vond plaats in 2020. Een pas 20 jaar geworden Remco Evenepoel verraste toen vriend en vijand door met de eindzege aan de haal te gaan en de Argentijnse fans waren helemaal gek van het Belgische wonderkind. Na drie jaar keert hij er terug, met ondertussen een wereldtitel en Vuelta zege op zak.

Remco zal deze keer, in tegenstelling tot de vorige editie, niet kunnen toeslaan tegen in het werk tegen de klok. Er zijn namelijk geen tijdritkilometers opgenomen in het parkoers. Verder komen, in zeven etappes, zowel de klimmers als de sprinters aan hun trekken.

Parkoers

De openingsetappe trekt door San Juan en is op maat van de sprinters. Vervolgens trekt het peloton door het middengebergte waarna op dag drie naar alle waarschijnlijkheid opnieuw gesprint wordt. In de vierde etappe zijn de klimmers aan zet. Halverwege de rit wordt de Alto de la Virgen de Andacollo betwist, met een top op 2219 meter hoogte. Ook de finale loopt op.

Een rustdag op dag vijf moet de renners klaarstomen voor de Koninginnenrit. Over 173 kilometers trekt het peloton over meerdere beklimmingen om te eindigen op de monsterlijke Alto del Colorado. Deze kanjer is 18,9 kilometer, stijgt aan een gemiddeld percentage van 4,4% en de top ligt op maar liefst 2624 meter hoogte! Ter vergelijking: het dak van de Tour ligt straks op 'slechts' 2304 meter hoogte. De eindzege zal meer dan waarschijnlijk hier beslist worden, aangezien de volgende twee etappes opnieuw een vlak verloop kennen.

Hitte

Geen tijdritkilometers dus en flink wat klimwerk. Remco mag dan wel favoriet zijn voor de eindzege, het parkoers is eerder op maat van de Colombiaanse berggeiten Egan Bernal en Sergio Higuita.

Ook het klimaat in het Zuid-Amerikaanse land is op dit moment allesbehalve een lachertje. In San Juan stijgt de temperatuur de komende dagen tot wel 40 graden! Evenepoel liet bovendien in het verleden al zien dat de hitte een valkuil is. Zo verloor hij in de voorbije Ronde van Zwitserland 2'12" omdat hij naar eigen zeggen mottig werd in de hitte.

Voetbalmatch

Om zich optimaal voor te bereiden en alvast te klimatiseren aan de warmte, vliegt Remco op 10 januari al naar Argentinië. Daar wordt hij bovendien vier dagen later verwacht op een voetbalmatch. Zijn voetbalschoenen zal hij echter niet opnieuw aantrekken. De ex-rode duivel werd gevraagd de aftrap te geven tijdens een match van Argentijns landskampioen Boca Juniors, waar voetballegende Diego Maradona ooit speelde.

Achtergrond
  • Photo: Roberto Bettini/RB/Cor Vos © 2020