Dit zijn de 10 meest beklommen hellingen in Nederland van 2022

Toch wel een verrassende klim die bovenaan staat in dit lijstje met meest beklommen wielerhellingen in Nederland!

Nederland is natuurlijk geen land waar je monstercols vindt zoals in de Alpen, maar toch zijn er in Nederland de nodige hellingen te vinden. Vooral in Limburg, maar ook op andere plekken. De app MyCols maakte uit de data van haar leden een top 10 meest beklommen hellingen.

Het zal je niet verbazen dat het merendeel van die veel bedwongen beklimmingen zich in het Limburgse heuvelland bevinden (zeven van de tien). Hieronder zie je de hele top 10, van tien naar één, met dus ook de drie 'vreemde eenden in de bijt' erbij.

10) Noorbeekerweg

Deze klim van 800 meter lang á 4,8 procent (vanuit Mheer naar Noorbeek) is een verbindingsweg en dat is vermoedelijk ook de reden dat hij op nummer tien staat in dit lijstje.

9) Emmapiramide

Niet de toch wel bekendere Posbank is de afgezant uit de Veluwezoom in dit lijstje, maar de vlakbij gelegen (en stiekem ook wel mooiere klim) Emmapiramide. Hij is 600 meter lang á 5,6 procent.

8) Eysserbosweg

De Eysserbosweg is natuurlijk een echte klasseieker uit de Amstel Gold Race. In de jaren dat Michael Boogerd het mooie weer maakte, demarreerde hij daar eigenlijk altijd. De Eysserbosweg is 850 meter lang en stijgt met bijna 10 procent gemiddeld.

7) Col du VAM (kasseikant)

Voor wielrenners in het Noorden van het land is de kunstmatige VAM-berg de enige manier om een beetje te klimmen. De klim nabij het Drentse Drijber was al een paar keer het decor van het NK wielrennen en in 2023 staat het EK op het programma. De kant met de kasseitjes werd het meest beklommen en die is 500 meter lang aan gemiddeld 6,3 procent.

Beeld: eigen foto

6) Sibbergrubbe

De Sibbergrubbe staat vermoedelijk hoog in de lijst omdat je 'm vanuit Valkenburg zo oprijdt en veel mensen hebben Valkenburg als uitvalsbasis. Hij is 1,7 kilometer lang aan 4,8 procent gemiddeld.

5) Geulhemmerberg

Ook de Geulhemmerberg is vlakbij Valkenburg gelegen en daarom waarschijnlijk zo populair. Hij is iets langer dan een kilometer en stijgt 5,4 procent gemiddeld.

4) Cauberg

Natuurlijk mag de Cauberg ook niet ontbreken. Qua omgeving zeker niet de mooiste klim in Limburg, maar hij heeft wel naam en faam. Wanneer je in Limburg bent, wil je 'm toch even afvinken! De Cauberg is 1,2 kilometer lang aan 5,8 procent gemiddeld.

Het profpeloton op de Cauberg tijdens de Amstel Gold Race | Photo NV/PN/Cor Vos © 2021

3) Amerongse Berg

Vorig jaar nog in de Vuelta als de Alto de Amerongse Berg en dat zal absoluut hebben bijgedragen aan de populariteit van de de 'berg' op de Utrechtse Heuvelrug. Vanuit Overberg is-ie 1,7 kilometer aan iets meer dan 3 procent gemiddeld.

2) Loorberg

Op nummer twee vinden we de Loorberg en dat is waarschijnlijk omdat de 1,7 kilometer lange klim (5,4 procent gemiddeld) over prachtig asfalt beschikt en een echte loper. De klim is gesitueerd nabij Slenaken.

1) Bemelerberg

Op nummer één dus niet de legendarische Cauberg of de loodzware Keutenberg (die helemaal ontbreekt in de top 10), maar de Bemelerberg. Dat komt vermoedelijk doordat-ie vanuit Maastricht, een uitvalsbasis voor veel mensen, een soort gateway naar het Limburgse heuvelland is. Met z'n 900 meter en nog geen 5 procent gemiddeld is-ie niet echt zwaar.

Zelf in het zadel
  • Beeld: eigen foto