Het wordt zandhappen! 'Als ik moet kiezen tussen Wout en Mathieu ga ik voor de flits in het zand van Mathieu'

Laurens Sweeck vindt met Koksijde en Zonhoven deze week twee crossen op zijn pad die hem zeer goed moeten liggen.

Loenhout Azencross 2022 elite men

De Belg staat in de crosswereld te boek als dé zandspecialist. Op goede dagen kan hij in de zandbak zelfs Van der Poel en Van Aert onder druk zetten. "Een verklaring heb ik niet", vertelt hij in gesprek met Het Laatste Nieuws. "Het is niet dat het mij ooit is aangeleerd. Een gave? Volgens mij kan iedereen goed door het zand rijden, alleen is het de kunst om dat elke ronde te herhalen."

Sweeck beseft dat alles valt of staat met conditie. En hij weet dondersgoed dat Van der Poel en Van Aert er wat dat betreft bovenuit steken. "Zij zijn ook echte zandspecialisten, maar als ik moet kiezen tussen hen, pak ik Mathieu. Zijn techniek is prima en hij beschikt over een flits in het zand. Wout moet het in het zand op de power doen. Daarmee kun je veel compenseren, maar als je dan een spoor mist, begin je te sukkelen."

Overigens zijn de ondergronden in Koksijde (vandaag) en Zonhoven (zondag) verschillend van elkaar. Het zand in Koksijde is puur natuur zand uit de duinen. Sweeck legt uit: "Rijnzand in andere zandbakken bevat een fijne kiezel. Op de power kan je daar vaak nog over zweven, bij los duinzand is dat moeilijker en heb je echte zandsporen nodig om er door te geraken."

Nieuws
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 202C