Shirin van Anrooij wint in zand van Koksijde: 'Maakte alleen foutjes toen achterblijvers niet aan de kant gingen'

Shirin van Anrooij heeft wederom toegeslagen. De Zeeuwse leidde van start tot finish in het zand van Koksijde.

Koksijde (Bel) X²O Badkamers Trofee women

Door de vele zandpassages kwamen de beste rensters al snel naar voren. Het was Shirin van Anrooij, die de voorbije weken in topvorm is, die in de eerste ronde een flink gat sloeg. Achter haar kwam een groep samen met Fem van Empel, Lucinda Brand, Ceylin del Carmen Alvarado en Inge van der Heijden. Van hen bleek Europees kampioene Van Empel de enige die in staat was om nog druk te zetten op de koploper.

Het was dan ook gauw duidelijk dat het een tweestrijd zou worden. Van Anrooij weerde zich kranig in het duinzand van Koksijde en op een gegeven moment bouwde ze een voorsprong op van zo'n vijftien seconden. Net voor het ingaan van de slotronde werd ze echter een aantal keer gehinderd door achterblijvers die ze een rondje lapte. Ze kon haar ideale lijnen niet rijden en verloor zodoende een aantal seconden op Van Empel.

De renster van Team Jumbo-Visma moest in de laatste ronde elf seconden zien goed te maken op Van Anrooij, die een hoog tempo bleef ontwikkelen en op geen enkel foutje te betrappen was. Ze bleef uiteindelijk overtuigend uit de greep van haar generatiegenoot en won zodoende voor de vijfde keer dit seizoen. Van haar laatste vijf crossen won de renster van Baloise-Trek Lions er vier.

WK

Van Anrooij was uiteraard zeer tevreden met haar overwinning. "Ik had eindelijk een goede start en het is fijn dat ik niet meteen moest achtervolgen. Vanaf de eerste zandstrook reed ik mijn eerste lijnen en vervolgens was het zaak geen fouten te maken. Ik voelde dat Fem even terugkwam, maar dat kwam vooral door de achterblijvers. Dat was vervelend, omdat ik niet mijn eigen lijnen kon rijden. Er waren veel buitenlanders die niet aan de kant gingen, toen maakte ik wat foutjes."

Met haar prestatie in Koksijde laat Van Anrooij zien een van de favorieten te zijn voor het WK. Of ze bij de beloften of elite rijdt, is nog niet bekend. "Het NK had ik besloten eigenlijk niet te rijden, maar ik twijfel nu toch. Het WK kan nog beide kanten opvallen. Ik zou na het weekend een keuze maken, maar het wordt steeds moeilijker om te kiezen, ja."

Cyclocross
  • Photo: Peter de Voecht/PN/Cor Vos © 2023