Frans kampioene Cordon-Ragot over B&B-debacle: 'Ze wilden mij de schuld geven'

Ze mag dan wel de Franse nationale titel op zowel de weg als in het tijdrijden veroverd hebben, 2022 was niet het jaar van de Franse renster Audrey Cordon-Ragot.

Tour de France women (2.WWT) - stage 2

In september kreeg ze een beroerte. Later werd ze één van de slachtoffers van het B&B project van de gebroeders Pineau dat op de klippen liep.

Audrey Cordon-Ragon is één van de vele renners en renster die op 7 december te horen kregen dat ze een ander ploeg mochten gaan zoeken. Haar tweede grote tegenslag op enkele maanden tijd, want in september kreeg een beroerte. "Het is een knettergek verhaal, ik kan het nog steeds niet geloven", vertelt ze in gesprek met Le Télégramme.

De 33-jarige Francaise spaart haar kritiek niet voor de twee broers. "Twee maanden lang werden we aan het lijntje gehouden. Wat leugens betreft, gaat dit wel erg ver", klinkt het. Cordon-Ragot geloofde volop in het project en snapt nog steeds niet hoe dat hele verhaal is kunnen mislopen. "Mensen gaan me misschien dom vinden, maar tot 6 december (wanneer bekend raakte dat de ploeg er niet komt) was ik er van overtuigd dat het ging werken. Ik maakte me zelfs kwaad op mensen die er niet in geloofden."

Toen op 24 oktober de ploegenpresentatie plots geannuleerd werd, ging er al een belletje rinkelen bij de Francaise. "Pineau verzekerde echter dat er niets aan de hand was en de ploeg er gewoon ging komen." Enkele dagen later, tijdens de Tourpresentatie sprak ze met Mark Cavendish, die deel zou uitmaken van de mannenploeg van B&B Hotels-KTM. "Hij vertelde dat hij geen nieuws had en dat hij een beetje bang begon te worden."

Op 30 november uitte ze opnieuw mijn bezorgdheden aan Pineau. "Hij vertelde opnieuw dat alles goed zou komen en dat de fietsen de week erna gingen arriveren. Twee dagen later kreeg ik dan plots te horen dat het team er niet ging komen en dat enkel de vrouwenploeg zou gered kunnen worden. Nog wat later bleek dat er helemaal niets van waar was en dat het team geen toekomst meer had."

Cordon-Ragot vertelt dat ze erg teleurgesteld en diep bedroefd is. "Het doet me twijfelen over het vertrouwen dat ik heb in mensen. Dat hele gebeuren heeft me echt geraakt en het was een nieuwe domper na mijn beroerte waarmee ik in september af te rekenen kreeg."

"Wat me vooral heel erg pijn doet, is dat ik hier en daar opgevangen heb dat ze mij de schuld wilden geven dat het hele project mislukt is. Ze wilden mij de schuld geven omdat ik zou gelekt hebben naar de pers, wat helemaal niet het geval was. Ik walg ervan", aldus Audrey Cordon-Ragot.

Achtergrond
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022