Jumbo-Visma vrouwenploeg wil in 2024 de beste zijn: dit zijn de nieuwe aanwinsten voor komend seizoen

De aanwinsten van de mannenploeg van Jumbo-Visma kunnen fans zo oplepelen, maar hoe zit het bij de vrouwenploeg?

wereldbeker veldrijden Zonhoven - 2023 elite women

Vorig jaar vertelde teammanager Esra Tromp aan Wieler Revue dat het doel met de vrouwenploeg van Jumbo-Visma duidelijk is: in 2024 moet het team de nummer één van de wereld zijn. Dat betekent op de eerste plaats van de UCI-ranking staan volgens haar. Natuurlijk, de vrouwen van Jumbo-Visma presteren naar behoren, maar zijn logischerwijs nog lang niet zo dominant als de mannen.

Om een extra stap te zetten is er geïnvesteerd in jong talent voor 2023. De belangrijkste nieuwkomer is uiteraard Fem van Empel. De pas twintigjarige Brabantse domineert regelmatig in de cross, maar is op de weg nog een onbeschreven blad. De verwachtingen zijn er niet minder om. Zelf verwacht Van Empel net onder de top te zitten, maar gezien haar klasse zou het de buitenwacht niet verbazen als ze al mee gaat doen in de finales van onder meer Strade Bianche en de Ronde van Vlaanderen.

Van Empel is niet het enige Nederlandse talent dat de rangen komt versterken, want ook Nienke Veenhoven, Rosita Reijnhout en Maud Oudeman zijn nog piepjong. Tromp legde onlangs uit dat Jumbo-Visma een prof- en opleidingsploeg ineen wordt in 2023. Deze drie rensters maken zonder meer deel uit van het opleidingstraject. Veenhoven won vorig jaar Gent-Wevelgem voor junioren.

Eva van Agt, de kleindochter van voormalig-premier Dries van Agt, is al iets ouder. Van Agt is een laatbloeier, want ze hockeyde jarenlang op het hoogste niveau en vond pas op latere leeftijd de passie voor de fiets. Reed pas één seizoen op de weg en daarin mocht ze meteen starten in de Tour de France Femmes.

Tenslotte is er nog één buitenlandse versterking: de 21-jarige Kim Cadzow. Ook zij heeft nog geen lange historie met wielrennen, want pas begin 2021 verruilde ze haar bestaan als triatleet voor die van wielrenster. Dat legde de Nieuw-Zeelandse geen windeieren, want ze bleek talent te hebben. Vorig jaar werd ze immers vijfde in de Mont Ventoux Dénivelé Challenge. Ze is dus een pure klimmer.

Achtergrond
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2023