Van der Poel vertrekt op trainingskamp naar Spanje: 'Hoogteprikkel in functie van voorjaar'

Mathieu van der Poel neemt vandaag het vliegtuig naar de Spaanse kust om er heel wat trainingskilometers af te werken.

Serenissima Gravel 2022

Na een druk crossprogramma trekt Mathieu van der Poel, net zoals zijn rivaal Wout van Aert, op trainingskamp naar de Spaanse kust. Van der Poel gaat naar Denia, de troepen van Jumbo-Visma slaan hun tenten 90 kilometer zuidelijker op, in Alicante. Die hoogtestage staat in de eerste plaats in functie van de voorjaarsklassiekers en niet zozeer het WK veldrijden in Hoogerheide.

Rug verstevigen

Die stage komt voor Van der Poel op het ideale moment. Na een moeizame crosswinter krijgt hij er de kans om te herbronnen. "Hopelijk zullen die tien dagen deugd doen aan mijn rug", vertelt hij in gesprek met hln.

"Ik ben alleszins van plan om vier keer per week naar de fitness te trekken voor krachttraining en om mijn rug te verstevigen." Ook zijn kinesist vergezelt hem naar Spanje. "Het hotel heeft een zeer goede fitness. Ik kan niet beter zitten dan daar."

Hoogteprikkel

Alpecin-Deceuninck koos voor hotel Synchrosfera, een sporthotel dat heel wat faciliteiten aanbiedt voor topatleten. Zo beschikt het hotel bijvoorbeeld over kamers waar een hoogtestage kan gesimuleerd worden. "We zouden bekijken hoe vermoeid ik was na deze periode van veel crossen of ik die hoogteprikkel er zou bijnemen of niet", legt Van der Poel uit. "Wel, omdat ik de laatste dagen niet vol kon gaan, voel ik mij niet vermoeid dus zal ik die hoogteprikkel erbij nemen."

Die hoogteprikkel staat volledig in het teken van het voorjaar op de weg. "Als ik nu al een korte hoogteprikkel doe, heeft mijn lichaam minder moeite met aanpassen tijdens de echte hoogtestage in februari."

Met gewicht verliezen houdt Van der Poel zich voorlopig nog niet bezig. "Tijdens de cross en het voorjaar focus ik niet op mijn gewicht. Ik zou zelfs niet weten hoeveel ik nu weeg."

Laatste crossen

Van der Poel komt deze winter nog drie keer in actie in het veld. Op 22 januari staat hij aan de start van de wereldbeker in Benidorm. Het weekend dat volgt twijfelt hij nog tussen Hamme en Besançon. Op 5 februari volgt dan de ultieme beproeving tijdens het WK veldrijden voor eigen volk in Hoogerheide, waar hij voor de vijfde keer wereldkampioen wil worden.

Achtergrond
  • Photo: Tommaso Pelagalli/SCA/Cor Vos © 2022