Blanka Vas: 'Liet me intimideren door grote rensters als Marianne Vos'

Blank Vas vertelt openhartig hoe ze in de wielersport rolde en waarom ze in het begin een beetje schrik had van Marianne Vos.

World Cup Cyclocross Race 2022 - Val di Sole women

De Hongaarse Blanka Vas is er nog maar 21 en geldt als een supertalent en alleskunner. Op de weg eindigde ze op het WK in Leuven al eens net naast het podium. Op de olympische mountainbikewedstrijd in Tokyo greep ze opnieuw net naast de medailles en ook in het veld mag ze zich bij de toppers rekenen, al zijn de drie Nederlandse youngsters misschien net een maatje te sterk. Desondanks slaagde ze er vorige winter in de wereldbeker van Overijse op haar palmares te zetten door Puck Pieterse te verslaan.

Dat een Hongaarse hier in België komt crossen is vrij ongewoon. Wielrennen is namelijk niet de populairste sport in haar thuisland. Toch zit ze al vanaf haar derde levensjaar op de mountainbike, vermits haar vader een fanatiek mountainbiker was. "Natuurlijk doe je dan ook af en toe aan wedstrijden mee. Ik won ze meestal, maar veel stelde het niet voor", vertelt ze in een interview met Knack Sportmagazine.

Het is haar vader die haar in 2018 er toe aanzette om in België te komen crossen. "Ik werd meteen derde in Loenhout, maar ik haatte de sport. Kou, nat, modder, wind... Ik had in Hongarije we al crossen gereden, maar wij zijn tenminste zo slim om die wedstrijden in de zomer te organiseren", grapt ze.

Bang hartje

Die eerste crossen reed ze trouwens met een bang hartje. "Ik liet me intimideren door bekende rensters", legt ze uit. "Ik ging dan bijvoorbeeld in de remmen wanneer ik naast Sanne Cant reed, zodat ik haar zeker niet zou hinderen. Dat was Dom. Ik heb mezelf moeten overtuigen dat ik het waard ben om voorin te koersen. Met Marianne Vos had ik dat het meest. Zij was mijn idool, samen met Mathieu van der Poel."

De Hongaarse is overigens van plan om in de toekomst alle wielerdisciplines te blijven combineren. "Ik denk niet dat ik ooit een discipline helemaal laat vallen. Ik vind ze allemaal leuk, en heb op elk terrein kansen", aldus Blanka Vas.

Vrouwen
  • Photo: Massimo Fulgenzi/SCA/Cor Vos © 2022