Niels Albert heeft eigen verklaring voor rugprobleem Van der Poel: 'De conditie om een uur vol te gaan, is er niet'

Een paar weken voor het WK veldrijden zijn de verhoudingen zo dat Wout van Aert boven de rest uittorent. Ook boven Mathieu van der Poel.

wereldbeker veldrijden Zonhoven - elite men 2023

Dat heeft vooral te maken met de rugproblemen van Van der Poel, waardoor hij niet een uurlang voluit kan gaan. Columnist en tweevoudig-wereldkampioen Niels Albert schreef in Het Laatste Nieuws over de tweestrijd tussen de eeuwige rivalen. "Van der Poel is het gewoon om het gaspedaal in te drukken. Hij vliegt erin en zet de concurrentie onder druk. Als je conditioneel helemaal in orde bent, kun je dat een uur volhouden. Maar die conditie is er niet."

Albert denkt dan ook dat de rug het gevolg is van zijn conditie. "Hij klaagt over een zere rug. Misschien komt het wel omdat hij niet honderd procent in orde is. Hij rijdt op de limiet en put zijn lichaam uit. Mathieu zal zelf wel weten waar het aan ligt. Hij is niet het soort renner dat excuses zoekt. Die tweede val in Zonhoven mocht normaal niet gebeuren. Ik heb daar nog nooit iemand zien vallen. Lopen de dingen niet zoals je wil, gaat plots alles mis."

Hoogerheide

Het WK op 5 februari zal volgens Albert een compleet ander verhaal worden. "Ik verwacht een andere Van der Poel. Hij kan zijn zinnen verzetten, kilometers maken met ploegmaten en plezier maken. Van der Poel kan als betere crosser terugkeren uit Spanje. Ik weet niet of Van Aert nog evenveel marge voor progressie heeft. Hij rijdt wel rap, hè."
Als Van der Poel een procentje beter was geweest lagen de verhoudingen anders, volgens Albert. "Is hij een klein beetje beter, dan maakt hij niet de fout die hij in Loenhout maakte en wint hij de koers. Hetzelfde met de sprint in Zolder. En dan ziet de kerstperiode er toch helemaal anders uit. Vier weken is genoeg voor Van der Poel om de kloof te dichten. Voor de wereldtitel heeft Van Aert nog geen gewonnen spel."
Cyclocross
  • Photo: DHA/PN/Cor Vos © 2023