De WorldTour begint vandaag! Dit kun je verwachten in de Tour Down Under

De eerste wegwedstrijden van 2023 zitten erop en de Tour Down Under begint over een week. Wat kan men verwachten in Australië?

Volta Ciclista a Catalunya 2022 stage -6

Parkoers

De Tour Down Under begint anders dan we gewend waren in de jaren voor 2020. De Australische rittenkoers begint met een proloog van 5,5 kilometer. Vervolgens is er een zeer interessant parkoers uitgestippeld, want in de eerste etappe zal het een strijd worden tussen sprinters en aanvallers. In de tweede rit van hetzelfde, want op 22 kilometer van het einde ligt een vrij zwaar klimmetje van twee kilometer.

De zwaarste etappe van de Tour Down Under is de derde. Op zes kilometer van de meet ligt de top van Corkscrew (2,4 kilometer aan 9 procent). Daar zullen de klassementsrenners willen toeslaan. De vierde rit is voor de sprinters, terwijl de vijfde etappe niet zoals gewoonlijk op Willunga Hill eindigt, maar op Mount Lofty. Vooral de laatste halve kilometer van die klim is loodzwaar. De laatste kans om het klassement op een hoop te zetten.

Wereldtoppers

Niet alle ploegen stellen hun beste team op, maar veel van de Australische toppers zijn wel aanwezig. Met Michael Matthews en Simon Yates heeft Team Jayco-AlUla twee van de topfavorieten in de gelederen. De grootste favoriet is echter misschien wel Ethan Hayter, die naast een goede tijdrit ook snel is aan de meet. INEOS Grenadiers heeft ook Geraint Thomas, Luke Plapp en Magnus Sheffield in de gelederen.

Andere favorieten zijn Ben O'Connor (Ag2r Citroën Team), Jay Vine, Marc Hirschi (UAE Team Emirates), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Jai Hindley, Maximilian Schachmann (BORA-hansgrohe), Pello Bilbao (Bahrain-Victorious) en Simon Clarke (Israel-Premier Tech). In de sprint zullen we Caleb Ewan, Jordi Meeus, Gerben Thijssen, Bryan Coquard en Kaden Groves van voren zien.

Nederlanders

Twaalf Nederlanders staan er hoogstwaarschijnlijk aan de start. Van hen rijden er zes bij Jumbo-Visma (Jos van Emden, Tim van Dijke, Milan Vader, Timo Roosen, Robert Gesink en Lennard Hofstede). Met de steile en explosieve finales kan Vader misschien een goed klassement rijden, terwijl Van Dijke wellicht in de proloog kan toeslaan.

De andere Nederlanders die rijden in de Tour Down Under zijn Taco van der Hoorn, Boy van Poppel, Sjoerd Bax, Oscar Riesebeek, Tim Naberman en Martijn Tusveld. Zeker Bax zou ook iets moeten kunnen klaarspelen in Australië, maar hij zal hoogstwaarschijnlijk moeten knechten voor teamgenoten Jay Vine en Marc Hirschi.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022