Chris Froome over speervissen, neushoorns en behoud van wildlife: 'David Attenborough is mijn held'

Chris Froome is inmiddels 37 jaar en de viervoudig-Tourwinnaar zal ook langzaam na moeten denken over zijn leven naast het wielrennen.

La Vuelta ciclista a Espana 22-17

In gesprek met de podcast Bobby & Jens van respectievelijk Bobby Julich en Jens Voigt vertelt Froome over zijn dromen en plannen naast de koers. "Ik geniet van het leven outdoor", begint hij zijn verhaal. "Vooral water. Alles wat te maken heeft met op of in het water. Ik geniet bijvoorbeeld van surfen, speervissen, snorkelen, kajakken... Het geeft me een bepaalde rust."

Speervissen is een manier van vissen waarbij je onder water op vissen jaagt. "Ik heb het nooit getimed, maar het is te trainen om je adem langer in te houden onder water. Als ik het een tijd niet heb gedaan, kan ik niet lang onder water blijven. Als ik het dan weer twee of drie keer per week doe als ik vrije tijd heb, dan ben ik na een aantal goede sessies een stuk kalmer. Dan gaat mijn hartslag naar beneden en kan ik langer onder water blijven."

Afrika

Froome zou graag iets in het outdoor leven hebben gedaan als hij geen wielrenner was geworden. "Toen ik naar de universiteit ging, studeerde ik economie. Alleen denk ik niet dat ik op kantoor had kunnen zitten. Ik heb altijd een enorme passie gehad voor outdoor en wildlife."

Dat is dan ook de richting geweest waar hij heen had gewild. "Ik ben opgegroeid in Afrika en het behoud van wildlife is een enorm issue. Bijvoorbeeld neushoorn die worden bedreigd door stroperij. Ik denk dat ik ergens in Afrika had gewerkt om te strijden voor het behoud van wildlife. Sir David Attenborough is mijn held. Zijn baan was mijn droombaan geweest."

Nieuws
  • Photo: Miwa iijima/Cor Vos © 2022