Van der Poel: 'Van Aert heeft momenteel een streepje voor op het WK'

Mathieu van der Poel over het WK veldrijden, maar ook over alle oefeningen doe hij doet voor z'n rugprobleem.

Media day at the Alpecin Deceuninck 2023

Op de mediadag van Alpecin-Deceuninck leek het wel alsof er één onderwerp was waar het journaille in geinteresseerd was: de rug van Mathieu. De hoofdpersoon zelf onderging het spervuur aan vragen gelaten, maar duidelijk is dat de onzekerheid over zijn rug hem ook mentaal parten speelt.

Gevraagd naar zijn favorietenrol op het WK in Hoogerheide is Van der Poel voorzichtig. "Ik denk dat Van Aert wel een streepje voor heeft op het WK. De conditie is goed maar om wereldkampioen te worden moet je honderd procent zijn."

Van der Poel benadrukt dat hij ook vroeger weleens last van zijn rug had, maar dat het pas na de val in Tokio een structureel probleem geworden is. "Ik houd er rekening mee dat mijn rug mijn achilleshiel gaat zijn de komende jaren, maar ik hoop natuurlijk wel dat we de problemen onder controle krijgen. Toch zal het altijd een zorg zijn."

De rugproblemen zorgen er tevens voor dat het trainingskamp in Spanje anders verloopt dan vooraf gepland. "Om eerlijk te zijn ligt de focus hier vooral op de fitnesstraining met als doel mijn rug sterker te maken. Dat zijn vooral kracht- en stabiliteitstrainingen."

"Om de dag besteed ik daar minstens een uur aan in de gym. Natuurlijk wil ik daarnaast wel mijn uren maken op de fiets. Maar ik kan fietsen wat ik wil, maar als ik last van m'n rug heb heeft het geen zin om hier dertig uur te trainen. Dan kun je beter vijftien uur op de fiets zitten en zorgen dat ik verder klachtenvrij ben."

Achtergrond
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 2023