Frans toptalent, Britse weelde & een Nederlandse sprinter: 5 neoprofs om in de gaten te houden in 2023

Steeds sneller zijn talenten rijp in de WorldTour. Kijk dan ook niet gek op dat een van de volgende renners mooie dingen laat zien in 2023.

Danilith Nokere Koerse mannen 2022

1) Romain Grégoire

Romain Grégoire won als eerstejaars belofte onder meer Luik-Bastenaken-Luik U23 en staat in de wielrennerij te boek als toptalent. De Fransman met een crossverleden kon vorig jaar al prof worden, maar koos voor een seizoen in de opleidingsploeg van Groupama-FDJ, dat met klimmer Lenny Martinez, puncher Samuel Watson en Nieuw-Zeelander Reuben Thompson nog een aantal interessante rookies in de ploeg heeft.

Grégoire gaat goed omhoog, maar komt te kort voor het rijden van klassementen in grote rondes. Hij is iemand voor de heuvelklassiekers.

2) Leo Hayter

De 21-jarige Leo Hayter won in 2021 Luik-Bastenaken-Luik U23, maar is in tegenstelling tot Grégoire wél in staat om klassementen te rijden. Dat bewees Hayter met een indrukwekkende prestatie in de Giro d'Italia U23.

De broer van Ethan moet wel werken aan zijn stabiliteit, want het komt ook weleens voor dat hij niet op de afspraak is. Bij INEOS Grenadiers vindt hij daarvoor de juiste omgeving.

3) Oscar Onley

Nog een Brit die goed omhooggaat: Oscar Onley. De renner van Team DSM legde in de Ronde van Kroatië Jonas Vingegaard bergop het vuur aan de schenen. Het ultieme doel van Onley is om klassementsrenner te worden, maar vorig jaar ontdekte hij ook een punch te hebben.

Van hem en Max Poole - ook een Brit - wordt veel verwacht bij Team DSM. Daarmee houdt de Britse weelde nog niet op, want ook Thomas Gloag (Team Jumbo-Visma) en Joshua Tarling (INEOS Grenadiers) zijn heel talentvol.

4) Casper van Uden

Onley is bij Team DSM bij lange na niet de enige neoprof die zijn debuut maakt in 2023. Technisch gezien maakte Casper van Uden halverwege vorig jaar al de overstap naar de profs, maar we zien hem toch nog als rookie.

De Nederlandse sprinter gaat zijn kansen krijgen en zal in Parijs-Nice een eerste keer mogen laten zien wat hij waard is op WorldTour-niveau. Naast Onley, Poole en Van Uden heeft Team DSM met Lorenzo Milesi en Matthew Dinham nog twee grote talenten vastgelegd.

5) Lennert Van Eetvelt

We kunnen nog tal van talentvolle rookies opnoemen, maar we missen nog een Belg in het geheel. De meest talentvolle Belgische renner die overstapt, is Lennert Van Eetvelt. De klimmer komt volgend jaar uit voor Lotto-Dstny en werd vorig jaar onder meer tweede in Luik-Bastenaken-Luik voor beloften en de Giro d'Italia U23. Van Eetvelt moet het Belgische ProTeam vertegenwoordigen in het gebergte.

Achtergrond
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2022