HomeColumnsColumn | Als ik profwielrenner zou zijn, kan Michel Cornelisse mij de...

Column | Als ik profwielrenner zou zijn, kan Michel Cornelisse mij de Tour laten winnen

Onze redacteur maakte zich na de 'comeback' van Thijs Zonneveld ook al illusies over een profloopbaan met Michel Cornelisse als ploegleider, maar zijn masterplan viel in duigen...

Toen aan het begin van dit seizoen bekend werd dat Michel Cornelisse zich in de wielerploegenstructuur van de broers Roodhooft – hoeveel ploegen hebben ze, meer dan tien? – zich vooral zou gaan richten op de vrouwenwegploeg Fenix-Deceuninck (de afgelopen Tour Fenix-Elegant) kwam dat even keihard binnen.

Niet lafjes zoals Thijs: gooi naar het geel

Een streep door mijn rekening. In de winter had ik nadat het nieuws bekend werd dat Thijs Zonneveld op z’n 42ste weer prof werd, zelf ook een plan in die richting uitgestippeld. Michel Cornelisse speelde er een hoofdrol in.

Ik wilde niet lafjes zoals Thijs een of andere gravelwedstrijd in Amerika tegen andere oude mannen winnen. Nee, ik vind: als je iets doet, moet je het ook écht goed doen. Ik wilde gaan voor het allerhoogste Strijden tegen Jonas Vingegaard en Tadej Pogacar. Een gooi naar het geel in de Tour.

Niet dat ik daar het fysiologische talent voor heb – de vermogens die Vingegaard en Pogacar een kwartier wegtrappen zijn voor mij een soort sprint. Maar dat is waar Cornelisse om de hoek kwam kijken. Wielrennen is meer dan je aangeboren talent – en wat je daar nog bij traint met hoogtestages en weet ik niet wat allemaal – omzetten in watts.

Mop laten tappen

Wielrennen zit ook in je hoofd. Bijna letterlijk, want ik schatte in dat Michel Cornelisse in m’n oortje me zo een bonus van 2 watt per kilogram op zou leveren. Ik ben fan van Cornelisse. Die heerlijke onvervalste Amsterdamse tongval, altijd positief en in voor een geintje. Even een zwak moment op een klim van buitencategorie? Gewoon Cornelisse een mop laten tappen en je kunt er weer tegenaan.

Zie hier mijn masterplan voor het geel. Na het vertrek van Jay Vine bij Alpecin-Deceuninck zag ik mijn kans helemaal schoon, want er was ruimte voor een klassementsrenner bij de ploeg. Philipsen en Van der Poel voor de dagzeges in de Tour, ik voor het algemeen klassement. Ik zag het helemaal voor me.

Masterplan in duigen

Maar toen viel het masterplan in duigen. Cornelisse ging aan de slag bij de vrouwenploeg en een ingreep zag ik niet zitten – bovendien mag je dan toch niet meer bij de vrouwen uitkomen van de UCI.

Met lede ogen zag ik hoe de hand – maar dus vooral de stem – van Cornelisse zichtbaar werd. Puck Pieterse werd in haar eerste WorldTour-wedstrijd op de weg (de Strade Bianche nog wel!) meteen vijfde. In de afgelopen Tour won Yara Kastelijn een rit en was Fenix-Elegant de meest attractieve ploeg.

Het had zo mooi voor me kunnen zijn. Aan de andere kant: ik gun het de vrouwen ook van harte, plus: een duo Michel/Puck, dat is zoveel vrolijkheid bij elkaar dat ik plots begin te geloven dat het een hoger doel kan dienen dan mijn gele trui: wereldvrede.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Puck Moonen beleeft heftig wielerdagje: ‘Viel op een gegeven moment flauw op de achterbank van het busje’

Puck Moonen had tot 2021, na haar jaren bij Lotto Soudal, nog een contract...

Zonneveld ziet voor Jumbo-Visma weinig voordelen in fusie: ‘Het is geen keuze uit luxe’

In de podcast In het Wiel vertelt Thijs Zonneveld over het nieuws dat WielerFlits...

De Cauwer over Van Aert en De Lie op EK: ‘Achteraf hadden ze de rollen beter om kunnen draaien’

Weer was het net niet voor Wout van Aert. Op het EK wielrennen op...

Meer zoals dit

Column | The fall of shame, iedere wielrenner heeft het meegemaakt: als een weerloze dominosteen met fiets en al vanuit stilstand tegen de vlakte  

Onze redacteur over wat iedereen met een racefiets heeft meegemaakt bij een stoplicht of iets dergelijks: de ingeklikte 'fall of shame' (en hij vraagt zich af of Mathieu van der Poel het in zijn jonge jaren ook heeft meegemaakt...)

Column | De plek waar Gino Mäder stierf: met z’n drieën zwijgen we, starend naar petjes, bloemen en een afgrond

Op doorreis naar de eindbestemming van mijn fietsvakantie eind augustus - de Mortirolo moest...

Column | 5 Scenario’s die bewijzen dat het nog veel gekker kan en gaat worden deze Vuelta

In deze Vuelta kun je het zo gek niet bedenken of het gebeurt. Een...