Dit is het (zeer natte) parkoers van het NK veldrijden in Zaltbommel: 'Het moet geen NK zwemmen worden'

Het belooft - met name bij de vrouwen - een razendspannend NK veldrijden te worden. Dit parkoers kunnen ze verwachten (met daarbij een hoofdrol voor Jip & Janneke..)

Dutch National Championships Cyclocross 2022 women

Komende zondag strijden de mannen en vrouwen in het Gelderse Zaltbommel om de nationale driekleur op het NK veldrijden. Je kunt het op tv volgens, wellicht bij de NOS maar sowieso op Omroep Gelderland. Nog leuker is het om zelf met de laarzen in de blubber te staan en naar Zaltbommel te gaan - de toegang is gratis!

Als je naar Zaltbommel trekt, zie je de renners en rensters (vrouwen vanaf 13.30 uur, mannen om 15.00 uur) op een parkoers rondrijden dat is uitgetekend in de uiterwaarden van de Waal, waar Zaltbommel aan ligt. Hier zie je hoe het 2.750 meter lange rondje is uitgetekend.

Het rondje langs de Waal in beeld. | Beeld: organisatie NK veldrijden

Nat, natter, natst

We hadden het eerder over laarzen. Nou, die ga je wel nodig hebben, want er zijn enige zorgen over de begaanbaarheid van het parkoers, zo meldt de organisatie bij monde van Rik van Aalst aan Omroep Gelderland. Er is sprake van wateroverlast op het parkoers.

"We wisten dat hoogwater in de Waal eventueel een probleem kon worden. Maar dit water komt van boven en het is grondwater. Het moet geen NK zwemmen worden hier, dit is veldrijden. Al mag het echt wel pittig zijn. Dit is wel heel uitdagend. Er is veel werk aan de winkel. De pompen moeten aan, dat is al de hele week. En de brandweer komt ook nog vandaag. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed komt."

Hoewel Van Aalst er dus vertrouwen in heeft, staat een deel van het parkoers op dit moment nog wel blank. Jens Dekker twitterde een mooie overzichtsfoto van het parkoers (het ziet er wel schitterend uit!)

Jip & Janneke

Volgens de organisatie is het parkoers verder voor ieder wat wils. Op hun website leggen ze uit. "De deelnemers zullen starten op de kasseien van de Waalkade, waarna ze meteen na 'De Leugenbank' rechtsaf de uiterwaarden inrijden."

"Hier krijgen ze zandstroken en technische grasstroken te verduren en steken ze via de Rotterdamse Bol en één van de geplaatste fietsbruggen over naar de andere zijde van het uiterwaardenparcours, waar het juist klimmen tegen de stadsdijken geblazen is én er door zware modderstroken gereden zal worden."

Daarmee zit het er nog niet op, want het parkoers vervolgt over de zogenaamde 'Heksenwal' en gaat weer terug de uiterwaarden in. "Een spectaculaire ‘ram’ terug de uiterwaarden in en draaiend naar de andere zijde van het parcours en via de trappen bij het beroemde beeld van Jip & Janneke komen ze weer terug in de finishstraat."

Er is ook goed nieuws voor Puck Pieterse, want in het parkoers zijn balkjes neergelegd. De jonge Amersfoortse is bij de vrouwen eigenlijk de enige kanshebber op de titel die consequent over de balkje springt. Bij de mannen is springen meer gemeengoed, maar doet juist de grootste kanshebber Lars van der Haar het meestal niet.

Cyclocross
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2022