Thibaut Pinot kondigt afscheid als renner aan: 'Klaar voor het echte leven'

Het wielerpeloton is straks opnieuw een toprenner armer. Thibaut Pinot houdt het na dit seizoen voor bekeken.

La Vuelta ciclista a Espana 22-18

2023 wordt Thibaut Pinot zijn allerlaatste seizoen als profrenner. Tijdens de Ronde van Lombardije, die eind oktober plaatsvindt, neemt de 32-jarige Fransman afscheid van de wielersport. "Ik ben klaar voor het echte leven", vertelt hij in gesprek met de Franse sportkrant L'équipe.

"Het is een beslissing waar ik goed over nagedacht heb. Ik ben gemotiveerd voor de nieuwe uitdagingen die mij te wachten staan na mijn carrière. Ik heb erg veel zin in dit laatste seizoen en ik wil in schoonheid afsluiten."

Marc Madiot

Ploegleider Marc Madiot is allerminst verrast met de beslissing van Pinot. "We hebben nooit echt gesproken over een afscheid", vertelt hij. "Maar we voelden wel dat het in zijn hoofd begon te spelen."

"Er waren al langer signalen die er op wezen dat het genoeg was geweest voor hem. Na dit seizoen liep zijn contract ook af dus ik had die beslissing wel verwacht."

Carrière

Pinot werd profrenner in 2010 bij het Franse FDJ en bleef daar zijn hele carrière rijden. Hij gold als een supertalent die een aardig stukje kon klimmen. In 2014 eindigde hij derde in het eindklassement van de Tour en won hij de jongerentrui. Met de Ronde van Lombardije pronkt er ook een monument op zijn palmares. Verder staat hij in het elitelijstje met renners die in alle grote wielerrondes minstens één etappe wisten te winnen.

Zijn laatste grote zege dateert van 2019 toen hij tijdens de Ronde van Frankrijk op indrukwekkende wijze de rit naar de Tourmalet won. Later gaf hij op wegens rugproblemen en sindsdien haalde de Fransman nooit meer zijn beste niveau, mede door blessures, valpartijen en daalangsten.

Nieuws
  • Photo: Luis Angel Gomez/SCA/Cor Vos © 2022