In 2021 nog olympisch roeier, maar nu prof bij Alpecin-Deceuninck: 'Roeien doet veel meer pijn dan koersen'

Jason Osborne is de volgende renner die kan verrassen namens Alpecin-Deceuninck. De Duitser komt uit de roeiwereld.

Le Tour de Langkawi 2022 - stage 8

In 2018 was Osborne nog wereldkampioen roeien en op de Olympische Spelen in Tokio haalde hij in 2021 een zilveren medaille in de boot, maar nadien wilde hij iets anders: wielrennen. In gesprek met Sporza legt hij uit waarom hij voor de wielersport is gegaan. "Na de Spelen in Parijs staat lichtgewicht roeien niet meer op het olympische programma. Door te koersen kon ik atleet blijven."

Hoe verhoudt koersen zich tot roeien en wat doet meer pijn? Osborne komt met een opvallend antwoord. "Tijdens roeiwedstrijden voel je heel veel pijn, want je hele lichaam vult zich met melkzuur. Bij wielrennen is dat anders. Daar moet je dezelfde korte inspanning meermaals herhalen tijdens een wedstrijd. Enkel je benen doen dan pijn."

"Een roeiwedstrijd kan je vergelijken met een sprint in een wielerwedstrijd die je dan wel minutenlang volhoudt om op het einde nog eens te versnellen. Roeien doet veel meer pijn dan koersen", legt Osborne, die afgelopen seizoen voor de opleidingsploeg van Alpecin-Deceuninck uitkwam en bijna een rit won in de Tour de Langkawi, uit.

Luik

Osborne werd in 2020 wereldkampioen eSports en na een op niets uitgelopen stage bij Quick-Step legde Alpecin-Deceuninck hem vast. Daar treedt hij in de voetsporen van Jay Vine, die ook uit de Zwift-wereld komt. Dit seizoen rijdt Osborne onder meer Luik-Bastenaken-Luik. "Het is mijn ultieme droom om daar te winnen. Of een rit in een grote ronde."

Nieuws
  • Photo: Luca Bettini/SCA/Cor Vos © 2022