Indrukwekkende startlijst: deze kleppers en Nederlanders & Belgen staan aan de start in de Tour Down Under

Het wegseizoen gaat beginnen! En niet met de minste namen.. Komende week staan er al aardig wat wereldtoppers en Nederlanders & Belgen aan de start in de Tour Down Under. We zetten ze voor je op een rijtje.

Team presentation TDU 2023

Eindelijk is alles weer écht als vanouds! Na twee seizoenen zonder de Tour Down Under vanwege coronaperikelen is de inmiddels traditionele start van het seizoen in World Tour daar. Best wat toppers hebben de gang naar Australië gemaakt, en er is ook een behoorlijk contingent Nederlanders en Belgen actief. Een overzicht.

(Informatie over het parkoers vind je in dit artikel; Eurosport heeft de rechten voor de Tour Down Under, maar waarschijnlijk zullen ze het in verband met de Australian Open op het hetzelfde moment niet op het open net uitzenden.)

Wereldtoppers

De Tour Down Under kan uitpakken met een paar grote namen. Zo staan er met Geraint Thomas en Chris Froome twee oud-Tourwinnaars aan het vertrek. Ook kanonnen als Simon Yates, Jay Vine, Ben O’Connor, Marc Hirschi (UAE, Alberto Bettiol, Jai Hindley, Maximilian Schachmann en Pello Bilbao geven acte de présence. INEOS-jonkies als Luke Plapp en Magnus Sheffield zijn ook nog het benoemen waard.

Op het gebied van de sprinters en punchers heeft het deelnemersveld ook genoeg te bieden. Zo is thuisrijder Michael Matthews van de partij, maar hij heeft op hellende aankomsten geduchte concurrentie van Ethan Hayter. Gezien hun klimmerscapaciteiten en het parkoers kunnen deze twee ook meedoen voor de eindzege.

Dat kunnen mannen als Caleb Ewan, Jordi Meeus, Hugo Hofstetter, Gerben Thijssen, Bryan Coquard, Phil Bauhaus en Kaden Groves (maakt debuut voor Alpecin-Deceuninck) niet, maar zij zullen wel present zijn in de massasprints. Caleb Ewan rijdt overigens niet namens Lotto-Dstny, maar voor een Australisch gelegenheidsteam.

Nederlanders

Er staan twaalf Nederlanders aan de start in Australië. Van hen rijden er zes bij Jumbo-Visma (Jos van Emden, Tim van Dijke, Milan Vader, Timo Roosen, Robert Gesink en Lennard Hofstede). Met de steile en explosieve finales kan Vader misschien een goed klassement rijden, terwijl Van Dijke wellicht in de proloog kan toeslaan. Rohan Dennis is de enige niet-Nederlander in de selectie van Jumbo-Visma.

De andere Nederlanders die rijden in de Tour Down Under zijn: Taco van der Hoorn, Boy van Poppel, Sjoerd Bax, Oscar Riesebeek, Tim Naberman en Martijn Tusveld. Zeker Bax zou ook iets moeten kunnen klaarspelen in Australië, maar hij zal hoogstwaarschijnlijk moeten knechten voor teamgenoten Jay Vine en Marc Hirschi.

Belgen

Met Jordi Meeus en Gerben Thijssen noemden we al twee Belgen bij de sprinters, maar naast hen staan er nog vier aan het vertrek: Jens Keukeleire, Senne Leysen, Stan Van Tricht en Dries Devenyns.

Achtergrond
  • Photo: Dion Kerckhoffs/Cor Vos © 2023