Thomas Dekker duidelijk over Van der Poel: 'Hij moet weg bij Alpecin-Deceuninck'

Mathieu van der Poel kwakkelt wederom met zijn rug en haalt er volgens Thomas Dekker niet het uiterste uit.

Media day at the Alpecin Deceuninck 2023

Dekker vertelde erover in de podcast Live Slow, Ride Fast. "Ik heb een dubbel gevoel", vertelt hij over het cross-seizoen. "Mathieu van der Poel met al zijn pijntjes wint evengoed nog drie crossen en wordt voor de rest telkens tweede, maar rond het WK in Australië hadden we een podcast waarin ik al vertelde dat er altijd iets rondom hem hangt. Dat probeerde ik toen al te vertellen en met Van der Poel gaan we hier steeds vaker tegenaan lopen."

Volgens de analist haalt Van der Poel niet het uiterste eruit, ondanks dat hij evengoed nog goed presteert. "Veel renners tekenen ervoor wat hij doet. Van Aert is buitengewoon en hij wint er evengoed nog een paar. Heeft nog een aantal keer pech in de finale. Maar dit is wel wat het gaat zijn de komende jaren. Met steeds meer pijntjes. En ja, dan gaat hij alsnog mooie koersen aan zijn erelijst toevoegen."

Alleen Dekker mist de helikopterview bij zijn begeleiding. "Hij had deze winter over moeten slaan. Dat kun je nog zo'n liefhebber zijn, maar ze hadden de mens Van der Poel onder de loep moeten nemen en een solide basis moeten leggen voor komende jaren. Door oefeningen voor zijn rug, maar ook door te praten met elkaar. Hij is pas 27 jaar en kan nog alle kanten op. En hij kan nog zomaar het WK cross winnen, maar ik had die investering gemaakt."

Begeleiding

Dat Alpecin-Deceuninck dat niet doet, heeft volgens Dekker een duidelijke reden. "We vergeten dat we met ongeschoolde mensen te maken hebben die heel goed zijn in het supporteren als het goed gaat. Van der Poel houdt alle opties open in alle disciplines, maar hij moet juist iemand hebben die hem vraagt wat nou het grote doel is? Dat is toch Vlaanderen, Roubaix, de Tour en een WK dat bij je past?"

De cross moet daar ondergeschikt aan zijn volgens de ex-prof. "Allemaal leuk dat je dan ergens in Diegem rijdt met 30.000 man... Ik vind dat hij weg moet bij Alpecin-Deceuninck. Hij doet een beetje wat hij wil in die ploeg en wat betreft het opmaken van zijn programma zijn ze gewoon een stelletje amateurs."

Cyclocross
  • Photo: Vincent Kalut/PN/Cor Vos © 202c