HomeNieuwsSven Nys gelooft dat Van der Poel beter terugkomt van stage: 'Hij...

Sven Nys gelooft dat Van der Poel beter terugkomt van stage: ‘Hij is iets fragieler, maar ik geloof niet meteen weer in een nieuwe blessure’

Sven Nys zit nooit om een mening verlegen. Hij vertelt onder anderen over Wout van Aert en Mathieu van der Poel.

De tweevoudig-wereldkampioen cross vertelt in Het Laatste Nieuws over de intense tweestrijd tussen de twee wereldtoppers in het veld en op de weg. “Ik had een déjà vu. Herinner je Tirreno-Adriatico 2021? Elke dag volle bak, alsof het een WK betrof. Wout, Mathieu en Alaphilippe draaiden daar zó hard de gashendel open dat ze er hun klassieke voorjaar door hypothekeerden.”

Nadien klonken hier en daar geluiden dat ze hun topvorm toen een beetje zijn kwijtgeraakt. Nys zag afgelopen kerstperiode hetzelfde gebeuren. “Weg en veld kan je niet met elkaar vergelijken, maar toch… het is balanceren op een slappe koord. Ik hoor het Wout in Diegem nog zeggen: ‘Dit kan niet meer gezond zijn’. Anderzijds: als er twee dit moeten aankunnen, dan zij wel.”

Naast competitie in het veld plannen ze immers ook nog stages tussendoor in de winter. “Op een moment dat andere crossers, benen in de lucht en ‘vier pinkers op’, op bed herstellen in de hoop dat ze fris genoeg geraken voor de volgende cross. Ongelooflijk.”

Finesse

Nys ziet wel dat de twee kemphanen hun techniek een beetje kwijt zijn. “Ik heb het gevoel dat ze de finesse van het echte veldrijden, het puur technische dat vooral Sweeck en Vanthourenhout benutten om een paar ronden te kunnen volgen, wat kwijt zijn. Dat compenseren ze met een immense dosis kracht. ‘Als we de juiste lijn in de modder of het zand niet vinden: geen probleem. Dan trekken we wel een nieuw spoor.'”

Dat maakt het natuurlijk wel zwaarder. “Van Aert lijkt me daar momenteel iets beter voor gewapend dan Van der Poel. Zijn gestel kan het beter aan, Mathieu oogt fragieler waardoor de vermoeidheid zich na die opeenstapeling van inspanningen nadrukkelijker manifesteert. Ik geloof niet meteen weer in een (rug)blessure. Als dat lichaam op stage bij zijn positieven komt en hij zijn beste benen terugvindt, krijgen we begin februari in Hoogerheide opnieuw een battle tot op de streep. Wout zal niet ‘zomaar’ wereldkampioen worden.”

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Tom Boonen: ‘Ik heb jaren met tuinslang op mijn stuur gekoerst’

Tom Boonen is één van de grootste renners die België ooit gekend heeft. Het...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...

Meer zoals dit

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Oorzaak van terugval gevonden: Arnaud De Lie lijdt aan ziekte van Lyme

Vorig jaar raasde Arnaud De Lie nog als een wervelwind door het voorjaar, dit...

Bizar! Amaury Capiot brak 2 weken terug sleutelbeen, maar koerst alweer: ‘Vanuit de ploeg druk om te starten’

In de sprint van de Bredene Koksijde Classic kwam de Belg ten val en...