Puck Pieterse Nederlands kampioen in blubberballet Zaltbommel

Het was soms meer veldlopen dan veldrijden, blubber overal op het NK in Zaltbommel. Puck Pieterse was de modderkoningin en pakt haar eerste titel bij de elite!

NK Veldrijden 2023 in Zaltbommel elite women

Vooraf was er veel te doen over het parkoers door de uiterwaarden van de Waal bij Zaltbommel. Door het stijgende water en de vele regenval van de afgelopen dagen moest de organisatie van het NK veldrijden op het laatste moment wat aanpassingen doen.

Het bleef een loodzwaar parkoers, waarbij veel gelopen moest worden - soms diep in de blubber wegzakkend. Het vele lopen zou op het lijf geschreven zijn van Shirin van Anrooij (ex-veldloopster en triatlete), maar zij verkoos een zonnig trainingskamp in Spanje boven het NK.

En dus, zou je bijna logischerwijs schrijven, kregen we een strijd tussen Fem van Empel en Puck Pieterse, waarbij Ceylin del Carmen Alvarado zich verrassend en knap ook volop in de strijd mengde. Lucinda Brand en Marianne Vos  hadden het zwaar tegen het jonge geweld.

Bij de twee twintigjarigen was Van Empel lopend iets sterker, maar kon Pieterse vaak wat langer door blijven rijden op de lastige passages. Op zo'n stuk sloeg Pieterse in de derde ronde van de vijf een gaatje en dat behield ze op het lange loopstuk voor start/finish.

Met nog een ronde te gaan had de Amersfoortse een ruime voorsprong van bijna 30 seconden bij elkaar gefietst/gelopen. Zonder pech was de titel binnen. En gelukkig kwam die pech er niet: Puck Pieterse is de nieuwe Nederlandse kampioen veldrijden.

Daarachter rekende Alvarado verrassend af met Van Empel in de strijd om plek twee. Zodoende was het een een-tweetje voor de Alpecin-Deceuninck in Zaltbommel.

Cyclocross
  • Photo: Anton Vos/Cor Vos © 2023