Michael Vanthourenhout verovert Belgische titel na zenuwslopende tweestrijd met Sweeck, Nys rijdt knap naar brons

Michael Vanthourenhout pakt na zijn Europese titel, ook de Belgische driekleur. Eli Iserbyt kwam er niet aan te pas.

GP Sven Nys Cyclocross race in Baal,2023 elite men

Geen zwembad zoals in Zaltbommel, maar ook het BK-parkoers in Lokeren lag er niet al te best bij. Bij afwezigheid van Wout van Aert kregen de andere Belgen een unieke kans om de Belgische driekleur te veroveren.

Na enkele minuten vormde een indrukwekkende Thibau Nys al een kopgroep met Laurens Sweeck en Michael Vanthourenhout. Een onfortuinlijke Eli Iserbyt mistte zijn start en ging wat later ook nog eens over de kop waardoor hij wederom geen aanspraak kon maken op zijn eerste Belgische driekleur.

Sweeck ging hard te keer in de modder, waardoor Nys al snel de rol moest lossen. Een gretige Vanthourenhout bleef in het wiel van Sweeck hangen. De twee kemphanen gaven elkaar geen duimbreed toe en leverden een razendspannende tweestrijd.

In de achtergrond jaagde Nys op een derde plaats naar het brons. Iserbyt daarentegen stapelde de foutjes op en kende allesbehalve zijn beste dag.

Een incidentje in de voorlaatste ronde tussen Sweeck en een Pauwels-Sauzen materiaalman, gaf de Europese kampioen de ruimte om een kloofje te slaan. Sweeck reed zich te pletter in een poging terug de aansluiting te maken.

Michael Vanthourenhout liet Sweeck echter niet meer terugkomen en verovert zo, na zijn Europese titel, ook zijn allereerste Belgische titel. Thibau Nys verraste met een Bronzen medaille.

Nieuws
  • Photo: Gregory van Gansen/PN/Cor Vos © 2023