Marketingexpert Soudal over Evenepoel: 'Voor alles is er een afkoopsom, dus ook voor Remco'

Vorig jaar deden geruchten de ronde dat INEOS Grenadiers Remco Evenepoel wilde weglokken. Dat werd ontkend door Patrick Lefevere.

Team presentation of the Soudal Quick-Step 2023

Evenepoel heeft een contract tot en met 2026 bij de ploeg van Patrick Lefevere. Dat contract is niet veranderd na zijn zegetocht in Luik-Bastenaken-Luik, de Vuelta a España en op het WK vorig jaar. Marko Heijl is bij sponsor Soudal verantwoordelijk voor sportsponsoring. Hij vertelt in het Sport/Voetbalmagazine over Evenepoel. "Remco heeft getekend toen hij nog heel diep zat na zijn val in de Ronde van Lombardije. Wie wist zeker of hij helemaal zou terugkeren?"

Als voorbeeld noemt Heijl het contract van Chris Froome. "Die verdient nog altijd vijf miljoen euro per jaar bij Israel-Premier Tech, wat hij waard was voor zijn zware val in 2019. Maar sindsdien presteert hij nagenoeg niets meer. Er zijn genoeg voorbeelden van renners die nooit opnieuw hun topniveau hebben gehaald na een zware val."

INEOS Grenadiers

Vorig jaar werd gezegd dat INEOS Grenadiers met geld wilde smijten om Evenepoel los te weken. "Over contracten mag ik niet spreken. Er is een contract waarin staat dat Evenepoel vijf jaar bij ons blijft, maar welk contract is waterdicht? Alles is te koop."

"Voor alles is er een afkoopsom, dus ook voor Remco. Al zou zoiets uitzonderlijk zijn. In voetbal is het bon ton om te marchanderen over contracten, zelfs twee keer per jaar, in die mate dat je er mottig van wordt. Maar in wielrennen is dat eigenlijk not done."

Heijl ziet het dan ook niet gebeuren dat er een jacht ontstaat op Evenepoel. "De UCI zit er niet op te wachten dat die koehandel zou beginnen, en Patrick Lefevere zeer zeker ook niet. Dat is niet de cultuur van de wielersport. Als het contract van Remco wordt afgekocht, veroorzaakt dat imagoschade, zowel voor de wielersport als voor de ploeg die dat zou doen."

Achtergrond
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023