Meningen verdeeld na materiaalpostincident: 'Bewust gehinderd' vs 'Laurens gaat er over'

Michael Vanthourenhout kroonde zich tot Belgisch kampioen veldrijden, maar de aandacht ging voor naar het bizarre incident dat zich afspeelde in de materiaalzone.

BK Veldrijden 2023 in Lokeren elite men

Michael Vanthourenhout wist in de slotronde een kloofje te slaan, nadat zijn tegenstrever Laurens Sweeck (voor de tweede maal) enkele seconden opgehouden werd in de materiaalzone... door mannen van het Pauwels-Sauzen kamp!

Een ontgoochelde Laurens Sweeck haalde afloop uit naar de entourage van Vanthourenhout. "Ik denk wel dat ik bewust gehinderd werd', klonk het. "Dat voel je als coureur."

Bovendien zouden de mecaniciens van Pauwels-Sauzen zich na de eerste ronde in de materiaalzone verplaatst hebben naar een plek waar ze niet mochten staan. "Waarom zijn er regels als ze niet nageleefd worden", vroeg Sweeck zich af.

Niet beslissend

Vanthourenhout denkt niet het akkefietje de wedstrijd beslist heeft. "Ik snap zijn frustratie. Ik zou ook teleurgesteld zijn in zijn plaats. Maar ik vind dat Laurens er een beetje overgaat in zijn commentaar. Er is inderdaad iets gebeurd, maar ik denk niet dat hij daardoor de koers verliest. Ik vind het jammer dat hij niet kon toegeven dat ik verdiend won en dat hij net iets minder was."

De mecanicien van Michael Vanthourenhout zou een boete van 250 euro gekregen hebben voor het hinderen van Sweeck, maar niet voor het overtreden van het reglement.

"Beide kampen in fout"

Bondscoach (en neef van de Belgisch kampioen) Sven Vanthourenhout heeft een andere kijk op het incident. "Ik denk dat beide kampen een keer in de fout gaan", vertelde hij aan Het Nieuwsblad. "Eerst wordt de fiets van Laurens te vroeg meegegeven, en de volgende keer is het net andersom."

Wat ploegleider Jurgen Mettepenningen er over denkt? "Op een BK mag er een beetje commotie zijn”, reageerde hij. “Zulke zaken gebeuren in het veldrijden. Wij hebben verdiend gewonnen."

Achtergrond
  • Photo: Jan de Meuleneir/PN/Cor Vos © 2023